Muhyiddin pecat Marzuki dari jawatan setiausaha agung Bersatu – sumber

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dikatakan telah memecat Marzuki Yahya dari jawatan setiausaha agung Bersatu.

Sumber dari dalam parti itu berkata, Muhyiddin yang juga presiden Bersatu mengambil tindakan itu melalui surat bertarikh 18 Mac, yang diterima oleh Marzuki semalam.

“Surat itu bertarikh 18 Mac, tetapi dia (Marzuki) hanya dapat surat itu semalam (19 Mac).

“Muhyiddin memetik Perkara 13.9 perlembagaan parti Bersatu untuk menamatkan perkhidmatan Marzuki sebagai setiausaha agung tanpa penjelasan,” kata sumber itu.Bagaimanapun, sumber menambah bahawa tidak dapat dipastikan jika pemecatan Marzuki sah kerana perlembagaan menetapkan pelantikan setiausaha agung parti mesti dibincangkan dan mendapat persetujuan pengerusinya.

Untuk rekod, pengerusi Bersatu ialah Dr Mahathir Mohamad. Marzuki merupakan ketua setiausaha peribadi Mahathir.

Ditanya sama ada Mahathir dimaklumkan tentang perkara itu, sumber menjawab: “Sudah tentu tidak”.

“Dalam satu atau dua hari seterusnya, kita perlu melihat tindak balas Tun (Mahathir) terhadap perkara ini, maka kita akan tahu (jika pemecatan itu sah),” kata sumber itu lagi.Diketahui bahawa Muhyiddin dan Mahathir, walaupun berada dalam parti yang sama, berselisih susulan ‘Langkah Sheraton’ yang menyaksikan kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan dan membawa Muhyiddin memegang jawatan perdana menteri.

Muhyiddin mengetuai sekumpulan ahli parlimen Bersatu, bersama anggota parlimen yang meninggalkan PKR yang diketuai oleh Azmin Ali, membentuk kerajaan persekutuan bersama Umno, PAS, GPS dan beberapa yang lain.

Sementara itu, Mahathir mendapat sokongan kumpulan anggota Bersatu yang lain termasuk beberapa ahli parlimen, termasuk Marzuki dan Ketua Pemuda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Malaysiakini sudah menghubungi pihak Marzuki untuk mendapatkan ulasan dan sedang menunggu maklum balas.Mkini

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker