Lebih ramai dijangka muflis berbanding maut kerana COVID-19

LONDON: Penularan COVID-19 (coronavirus) mengundang bahaya yang jauh lebih tinggi terhadap ekonomi berbanding risiko kesihatan kepada orang awam.

Pakar Pembangunan Ekonomi, Omar Hassan, dipetik oleh akhbar The Independent berkata, jika virus itu benar-benar memberi kesan langsung kepada hidup individu, ia disebabkan oleh halangan untuk pergi berkerja, dihentikan oleh majikan atau perniagaan menjadi berdepan masalah.

Katanya, dengan pasaran kewangan mengalami kerugian bernilai bertrilion dolar minggu ini, ia hanyalah satu permulaan, jika kerajaan United Kingdom (UK) tidak melakukan sesuatu.

“Jika Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump terus gagal mengawal situasi ini, ia mungkin akan menjejaskan peluangnya untuk dilantik semula sebagai Presiden.“Joe Biden pula yang secara khususnya telah mengenalpasti COVID-19 sebagai kelemahan buat Trump, menjanjikan kepemimpinan ‘yang lebih tenang, meyakinkan’ di waktu yang rakyat Amerika amat perlukan ketika ini,” katanya.

Dari segi ekonomi, beliau berkata ia akan melumpuhkan berjuta orang, terutama sejak pandemik itu diburukkan lagi dengan dengan kejatuhan mendadak pasaran saham, perang minyak antara Russia dan Arab Saudi dan kesan tempias perang di Syria. – Agensi

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker