Setiap saat adalah rezekiSebaran :

SEMUA orang mahu dilimpahkan rezeki. Apakah sebenarnya makna rezeki?

Dalam tafsir al-Quran al-Sya’rawi, rezeki ialah apa yang memberi manfaat bagi kita.

Luasnya rahmat Allah SWT kepada makhluk-Nya sehingga setiap kelahiran dan setiap ciptaan lahir bersama jaminan rezeki agar kita tidak perlu terlalu bimbang soal rezeki.Menerusi firman Allah SWT bermaksud: “Dan tiadalah sesuatu pun daripada makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jugalah yang menanggung rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat ia disimpan. Semuanya itu tersurat di dalam Kitab (Lauh Mahfuz) yang nyata (kepada malaikat yang berkenaan).” (Surah Hud: ayat 6).

Dengan keyakinan semua rezeki ditetapkan Allah SWT, ia boleh menyelamatkan kita daripada kebimbangan.

Bagaimana yang dikatakan sikap terlalu bimbang soal rezeki? Terlalu bimbang soal rezeki boleh menjadi sebab seseorang terputus hubungan dengan Tuhan.Siang malam mencari rezeki tanpa mempedulikan halal haram dan mengabaikan hak Tuhan dan hak sesama manusia.

Bimbangkan rezeki menjadi sebab seseorang terhalang daripada melakukan banyak kebaikan misalnya takut berkahwin dan takut memiliki anak.

Firman Allah SWT: “Dan kahwinkanlah orang bujang (lelaki dan perempuan) daripada kalangan kamu, dan orang yang soleh daripada hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurnia-Nya kerana Allah Maha Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui.” (Surah al-Nur: ayat 32).Dalam tafsir al-Quran al-Sya’rawi juga dinyatakan Allah SWT menguji kita dengan menjadikan rezeki ini ada yang baik, ada yang buruk, ada yang haram dan ada yang halal.

Ini bermakna, Allah SWT memerintahkan kita berusaha mencari rezeki halal dan berusaha mengelakkan rezeki yang haram.

Begitulah keindahan Islam yang selalu mengajar keseimbangan antara tawakal dan usaha, dunia dan akhirat.Allah SWT juga mengajar kita keutamaan dalam berusaha. Firman-Nya: “Dan carilah pada apa yang dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat dan janganlah kamu melupakan bahagiamu dari (kenikmatan) duniawi dan berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah kamu berbuat kerosakan di (muka) bumi. Sesungguhnya Allah tidak akan menyukai orang yang berbuat kerosakan.” (Surah al-Qashash: ayat 77).

Allah SWT menyuruh berusaha mendapatkan akhirat dan jangan melupakan dunia.

Bermakna, mana lagi utama? Sudah tentulah akhirat lebih utama. Apabila kita jelas keutamaan, kita juga akan jelas strategi mengurus kehidupan.Apa yang kritikal, kita perlukan rezeki di dunia dan akhirat. Kedua-dua rezeki dunia dan akhirat, kita kena usahakan sekarang, di dunia ini.

Semasa kita bekerja, niatkan kerana Allah SWT. Lakukannya bersungguh-sungguh dan rasai satu tanggungjawab fardu kifayah.

Justeru, kerja itu menjadi ibadat dan menjadi bukti di hadapan Allah SWT bahawa kita mementingkan akhirat.

Ketika tiba waktu solat, kerja utama kita adalah solat. Sebaik-baiknya, uruskan masa kita berdasarkan waktu solat. Rancang awal urusan dunia kita agar dapat solat awal.

Rasainya satu ibadat dan satu tanggungjawab fardu ain. Insya-Allah, ia juga bukti kita boleh tunjukkan di hadapan Allah SWT yang kita mementingkan akhirat.

Luasnya rahmat Allah SWT, apabila kita melakukan kerja akhirat misalnya solat, puasa dan membaca al-Quran, Allah SWT memberikan manfaat sejak di dunia lagi.

Berkaitan solat, ada kajian saintifik oleh dua orang Muslim dan seorang bukan Muslim dari Universiti Malaya (UM) mengenai pergerakan dalam solat dan kesannya pada anatomi dan fisiologi manusia.

Menurut kajian itu, ada perbezaan yang terjadi apabila seseorang bersolat dengan betul dan tidak betul, juga apabila seseorang bersolat dan tidak bersolat terhadap kesihatan otot, otak juga tulang.

Contoh, menurut kajian itu, rukuk menyamai pergerakan ‘senaman pagi’ iaitu apabila seseorang rukuk dengan betul, rukuk 90 darjah, otot-otot di bahagian badan akan teregang dengan sendiri.

Ia juga boleh mengelakkan sakit pada pinggang. Kajian Dr Ng Siew Cheok berkaitan gelombang otak apabila seseorang itu bersolat dan beliau mengakui memang ada kelebihan. Begitulah rahmatnya Allah SWT memberikan kebaikan spiritual, fizikal dan mental seumpama memberikan syurga yang disegerakan sejak di dunia lagi kepada pencinta akhirat yang sentiasa meletakkan Allah SWT nombor satu dalam kehidupan dan petunjuk Nabi SAW sebagai panduan.

Oleh sebab itu, yang paling penting dalam hidup, jagalah takwa kita kepada Allah SWT.

Jaga rasa takut dan berhati-hati dengan pengawasan Allah SWT walau seluas mana rezeki dunia yang kita usahakan.

Bahkan, Allah SWT menjanjikan mahu memberi rezeki yang tidak disangka bagi orang yang bertakwa.

Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendaki-Nya.

Allah SWT sudah menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.


Sebaran :


Leave a Reply