Tindakan Lokman salah – Ketua Penerangan UMNO

KETUA Penerangan UMNO, Datuk Dr. Shamsul Anuar Nasarah berkata, Datuk Lokman Noor Adam tidak sepatutnya mendedahkan rahsia parti kepada umum.

Kata beliau, tindakan Ahli Majlis Kerja Tertinggi itu akan menyebabkan kekeliruan kepada ahli di peringkat akar umbi.

UMNO kata beliau, mempunyai prinsip dan tatacara yang mesti dipatuhi oleh semua ahli.

“Mendedahkan rahsia parti kepada umum adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab,” katanya dalam kenyataan.Justeru, kata beliau, menghebahkan apa yang disebut oleh Presiden UMNO dalam mesyuarat tertutup sebagaimana yang dilakukan oleh Lokman adalah tindakan yang salah.

“Apatah lagi Presiden UMNO hanya memberikan gambaran awal serta ingin mendapat pandangan dari pelbagai pihak berhubung perkara membabitkan kepentingan parti,” katanya.

Menurut beliau, belum ada sebarang keputusan atau tindakan yang dimutamadkan oleh parti mengenai perkara itu.

“Apakah itu satu kesalahan sehingga dianggap Presiden UMNO melakukan satu pengkhianatan?” katanya.Beliau berkata, tindakan memanipulasikan pelbagai isu, situasi serta membuat kenyataan terbuka dan melulu oleh Lokman adalah suatu yang tidak profesional malah boleh merosakkan imej parti.

“Ini boleh menimbulkan kekeliruan di peringkat akar umbi yang sepatutnya dielakkan.

“Malah tuduhan ke atas Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO kononnya menerima payroll atau bayaran serta mengaitkan hubungan UMNO PAS dalam erti kata yang tidak tepat dan salah berkaitan isu kerajaan gabungan ini adalah amat keterlaluan dan sangat tidak bertanggungjawab,” katanya.

Jelas beliau UMNO punyai kaedah yang tersusun dan segala keputusan parti pasti akan melalui saluran yang betul dan tepat.“Sudah tentu Presiden UMNO dan kepimpinan tertinggi parti tidak akan membelakangkan kepentingan parti dalam membuat sebarang keputusan penting,” katanya.

Katanya, mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO pada 24 Julai 2019 membuat keputusan, hanya Presiden parti yang diberikan mandat untuk mewakili UMNO jika terdapat mana-mana pihak daripada luar yang ingin mengadakan sebarang kerjasama dengan UMNO.

“Kerana itu, sebarang perbincangan atau perundingan mesti mematuhi apa yang telah dimuktamadkan oleh Majlis Tertinggi UMNO. Dan proses ini dilakukan oleh Presiden UMNO dengan penuh tanggungjawab.

“Dengan tegas dinyatakan disini bahawa, UMNO tidak akan mengadakan sebarang kerjasama dengan mana-mana parti terutama parti-parti yang menganggotai Pakatan Harapan (PH) selagi mereka berkongsi kuasa politik dengan DAP. Maknanya UMNO menolak sebarang bentuk kerjasama yang melibatkan DAP.“UMNO punyai prinsip dan idealoginya sendiri. Sesekali ianya tidak akan digadaikan,” katanya.SM

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker