Guan Eng penyumbang utama kekalahan PH di #PrkTgPiai.Sebaran :

oleh Salahuddin Hisham

LGE PENYEBAB LEBIH UTAMA PH KALAH TERUK TG PIAI

Lebih utama dari Mahathir.Sebab utama kerajaan PH gagal adalah kerana kewangan negara yg tidak diurus baik dan akhirnya membinasa ekonomi. Keadaannya hingga rakyat marhaen pun terasa susah dan perit.

Ketika petanda krisis pasaran2 kewangan hendak mula berlaku, ketika itu LGE batalkan GST dan beri tax holiday 3 bulan. Kerajaan terus kurang pendapatan.

Keadaan sama kekal pada belanjawan 2020.Boleh percaya cukup pendapatan dari cukai, kastam dan Petronas?LGE tak upaya melihat masaalah yg akan datang tetapi terlalu angkuh utk dengar nasihat. Polisi2 dan tindakan2 langsung tidak ke arah utk menangani krisis kewangan dan mengukuhkan ekonomi. He does not know what he is doing.

LGE sibuk dgn agenda political economy utk menguatkan pengaruh dgn polisi populis kepada bukan Melayu dgn cara lemahkan ekonomi Melayu.

Institusi2 dan GLC yg membantu orang Melayu dgn pekerjaan, peluang peningkatan kerjaya, peluang perniagaan mahu dihancurkan. Mereka2 penyumbang utama cukai.Malah LGE mungkin berniat utk lemahkan struktur kewangan negara dan keupayaan kerajaan menjana pendapatan dan ransang ekonomi supaya jika DAP jatuh, kerajaan baru tetap tak berfungsi.

Akhirnya ia menyusahkan rakyat marhaen sprti di Tg Piai dan berbalik menyusahkan peniaga Cina.

LGE sibuk utk berpolitik utk menyalahkan kerajaan lama dgn fake news hutang RM1 trillion. Dia trigger contingent liability menjadi beban kerajaan.Najib utamakan solution sebelum prosecution. LGE batalkan semua resolution demi utk salahkan Najib dan 1MDB. Dgn Mahathir yg berdendam, dia berjaya menekan Najib hingga berhadapan 4, 5 kes sekali rong di mahkamah.

Namun satu janji tidak ditepati.

LGE dan Tony Pua lebih korup dari tuduhan yg mereka buat terhadap BN. Dia tak peduli peraturan, perjanjian dan persetujuan yg dibuat kerajaan utk batal semua kontrak. Rakyat hilang pekerjaan, sub kontraktor terkesan, dan ekonomi tak berjln lancar.Asal salor ke kroni utk komisyen rasuah masuk tiap2 minggu tanpa peduli impak pada kewangan negara dan ekonomi. Masaalahnya Bank tak percaya kontrak kerajaan dpt bayaran. Kroni pun mampus.

Pendik kata, struktur ekonomi runtuh bawah LGE kerana budak hingusnya yg tak pernah urus ekonomi cuba membawa pembaharuan terburu2 dan segera tanpa tahu dan pantau akibat kekal pada ekonomi.

Rasanya ini agenda yg diatur Singapura dari briefing mingguan mereka ketika LGE adalah CM utk lemahkan dan “takluk” M’sia.

Bodoh Mahathir dan PPBM tak nampak.

Akhirnta kumpulan2 Cina mula sedar LGE incompetent dan perosak nehara dan ekonomi kaum Cina. Semua PDM Cina di Tg Piai beri pada BN.

Ini petanda besar Cina sudah hilang kepercayaan pada keluarga LIM. Jika ada PRK Batu atau Pandan, undi Cina pun mungkin tak beri PH.

Dari Facebook Salahuddin Hisham


Sebaran :


Leave a Reply