Cubaan protes naib canselor UM hari kedua gagalSebaran :

Seorang lagi mahasiswa Universiti Malaya (UM) cuba melakukan protes atas pentas graduasi bagi menyatakan perasaan tidak puas hati kepada naib canselor (NC) pusat pengajian tinggi itu.

Bagaimanapun, tidak seperti Wong Yan Ke semalam, usaha itu tidak berjaya selepas dikesan polis bantuan.

Graduan ijazah perakaunan Edan Kon Hua En berkata pihak berkuasa menyekat beliau semasa beratur memasuki Dewan Tunku Canselor (DTC) pada pukul 8 pagi untuk istiadat konvokesyen.“Sebelum memasuki dewan saya membawa plakad dan menangkap sekeping foto. Dalam barisan ke dalam DTC, saya disekat oleh polis bantuan dan diasingkan.

“Mereka bertanya isu protes Wong dan sama ada saya akan tunjuk perasaan.

“Saya tidak menjawab. Selepas seketika, plakad saya dirampas,” kata bekas Pengerusi Persatuan Belia Baru Universiti Malaya (Umany) kepada Malaysiakini.Selepas itu, Kon berkata dia bertukar fikiran dan menjamin tidak akan menunjuk perasaan di atas pentas.

“Selepas ditanya oleh polis bantuan, saya bertukar fikiran dan menjamin tidak akan melakukan ini. Bagi saya naik ke atas pentas dah cukup..

“Saya menjamin tiada laungan dan membuka plakad, saya bertanya sama ada boleh bertolak ansur untuk saya mendapat skrol ijazah.“Tetapi selepas polis bantuan bertanya, maka pihak pengurusan berkata akan berjumpa dengannya selepas konvokesyen berakhir,” katanya.

Kon mendakwa kebebasan bersuaranya telah disekat. UM ketika dihubungi enggan mengulas isu itu.

Semalam, Wong melakukan protes berani dengan melaungkan slogan menolak kepimpinan naib canselor universitinya Abdul Rahim Hashim sejurus selepas menerima skrol ijazah.Plakard yang dipegang Wong tertera gesaan supaya naib canselor itu meletakkan jawatan dengan mendakwa Abdul Rahman menjadi boneka kepada ahli politik, mencabul kebebasan akademik dan gagal menyelesaikan masalah kewangan universiti.

Abdul Rahim dilaporkan berkata dominasi politik Melayu telah hilang selepas perubahan kerajaan dan hak istimewa orang Melayu dipersoal di Kongres Maruah Melayu.

Pentadbir universiti itu juga memberi peringatan supaya kontrak sosial tidak dicabar.Mkini


Sebaran :


One thought on “Cubaan protes naib canselor UM hari kedua gagal

  • Kebebasan bersuara bukan dalam majlis istiadatlah bodoh… Konvo tu tempat nk bersuara ka.. Otak kt mana?

    Reply

Leave a Reply