Perpaduan tak wujud kalau Melayu sendiri tak bersatu - Musa Hassan — MYKMU.NET

Perpaduan tak wujud kalau Melayu sendiri tak bersatu – Musa HassanSebaran :

Bekas ketua polis negara Musa Hassan berkata perpaduan kaum di negara ini tidak akan dapat dicapai sekiranya orang Melayu sendiri tidak bersatu.

“Perpaduan (antara kaum) tak wujud kalau orang Melayu tak ada perpaduan. Itu penting orang Melayu bersama untuk kita dapat kerajaan yang baik.

“Kadang kala kita kena lihat, apa kesilapan yang kita lakukan. Begini, oleh kerana kita ada kesilapan, kita hilang kuasa, kita dipimpin oleh kerajaan yang tak meletakkan teras Melayu dan agama,” katanya pada Konvensyen Ummah Nasional di Kuala Lumpur hari ini.Musa berkata sejarah menunjukkan Malaysia merupakan tanah milik orang Melayu, namun pihak tertentu cuba mewujudkan provokasi dengan mendakwa mereka ditindas orang Melayu.

“Sejarah menunjukkan tanah ini tanah orang Melayu.

“Kita kena menentukan kita boleh hidup bersama dengan mereka (kaum bukan Melayu). Tapi dalam dunia sekarang, mereka guna taktik ‘diskrimasi terbalik’ (reverse-discrimination).“Mereka kata ditindas oleh orang Melayu.

“Tapi apabila orang Melayu tuntut hak, dikata Melayu rasis. Mereka wujud provokasi supaya kita melenting. Kita kena berjaga-jaga, kita tak perlu melenting,” katanya.

Musa menggesa ketua polis negara sekarang supaya bertindak tegas dalam menangani provokasi sedemikian.“IGP sekarang kena bertindak tegas untuk jaga keamanan dalam negara. Jadi, orang Islam harus tenteram. Tak perlu melatah dan naik semangat untuk lakukan perkara tak betul,” katanya.

‘Dari segi politik, Melayu minoriti’

Sementara itu, bekas naib canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Ibrahim Abu Shah berkata, orang Melayu kini berada dalam “keadaan kritikal.”“Kalau kita tak bangkit, satu perkara buruk akan berlaku.

Ibrahim berkata pada tahun 2010 beliau telah memberi amaran ‘serangan Kristian evangelical’ yang cukup strategik untuk menghancurkan Islam di seluruh dunia, termasuk Malaysia.

“Mereka mahu mempengaruhi ekonomi, politik, dan budaya umat Islam. (Rancangan) liberal plural hanya untuk orang Islam.(Tetapi) Kita tak rasa risau, tak rasa bimbang, hari ni rata-rata orang Melayu berpendidikan tinggi. Tapi kita tak kaji sepenuhnya implikasi yang berlaku,” katanya.

Ibrahim berkata orang Melayu di negara ini telah berpecah kepada banyak kumpulan walaupun mereka membentuk 68 peratus daripada penduduk negara ini.

“Buku yang ditulis oleh orang Sepanyol, mengatakan orang Islam di zaman Andalusia, mereka berani, berpengetahuan dan berpendidikan. Sebab tu kita (orang Islam) boleh menerangkan Eropah masa zaman gelap mereka.

“Tetapi mereka berperang sesama sendiri. Mereka berpecah kepada banyak kumpulan yang lebih kecil.

“Dari segi masyarakat, kita majoriti. Dari segi politik, kita minoriti. Ini yang kita tengok hari ini kita berpecah kepada enam kumpulan,” katanya menambah orang Melayu kini terlalu bertolak ansur.

Mkini


Sebaran :


Leave a Reply