Bahasa Melayu MEREMPAT Dibumi Sendiri — MYKMU.NET

Bahasa Melayu MEREMPAT Dibumi SendiriSebaran :

KEBELAKANGAN ini saya lihat papan tanda dan apa juga risalah yang digantung dan dipaparkan, langsung tidak mendaulatkan bahasa Melayu. Seolah-olah bahasa Melayu merempat dibumi sendiri.

Kedudukan bahasa Melayu selaku bahasa negara era ultra kiasu ini, semakin lama semakin terhimpit. Saya menjadi semakin keliru, siapa atau institusi manakah yang bertanggungjawab menjaga kedaulatan bahasa Melayu?

Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP)? Majlis bandar raya? Atau pihak berkuasa tempatan (PBT) atau siapa?Semalam, kira-kira 50 ultra kiasu berkumpul di luar bangunan Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur (KLSCAH) sekitar jam 2.45 petang. Rata-rata peserta himpunan memakai baju hitam dan memegang sepanduk.

Mereka, rakyat Malaysia, termasuk pendatang haram China yang berada di Kuala Lumpur, berhimpun bagi menunjukkan solidariti dengan penunjuk perasaan di Hong Kong yang membantah rang undang-undang (RUU) ekstradisi di bekas tanah jajahan British itu.

Bagaimanapun, pihak polis melarang peserta himpunan itu daripada berarak ke kawasan pusat bandar raya kerana tidak memohon permit.Sekumpulan rakyat Malaysia di Kuala Lumpur menunjukkan solidariti dengan penunjuk perasaan di Hong Kong yang membantah rang undang-undang ekstradisi. – Gambar Malaysiakini

Tidak ada dua China melainkan satu

Plakad mereka antaranya berulis “Solidariti dengan Hong Kong” dan “Anti Undang-undang Ekstradisi,” rata-rata ditulis dalam bahasa Cina dan bahasa Inggeris, langsung tidak ada sepatah haram pun bahasa Melayu.Begitu juga beberapa perhimpunan yang dilakukan oleh mereka sebelum ini di beberapa bandar di negara ini. Jika perhimpunan membabitkan ultra kiasu, bahasa Melayu langsung tidak didaulatkan. Mereka hanya obses kepada bahasa Cina dan bahasa Inggeris.

Saya teramat pelik, mereka ini tinggal di mana? Di Malaysia atau China?

Lebih memeranjatkan lagi, dalam perhimpunan ini dua wanita dari China ditahan kerana mereka tidak dapat menunjukkan sebarang dokumen pengenalan diri.Untuk makluman, kerajaan komunis China mahu memperkenalkan RUU bagi membenarkan ekstradisi pesalah ke China.

Ini menjadi punca kepada ratusan ribu orang Cina yang tinggal di Hong Kong turun berdemonstrasi sepanjang minggu lalu. Akibat demontrasi ini, kerajaan China dikatakan menangguh RUU berkenaan buat seketika.

Namun, pengkritik RUU ini mahukan ia dibatalkan terus. Mereka bimbang dengan perluasan pengaruh daripada pentadbiran di Beijing terhadap Hong Kong. Saya yakin kerajaan komunis China tidak akan tunduk kepada protes ini. Tidak ada dua China melainkan satu.Mengikut sejarah, Hong Kong sebagai bekas tanah jajahan Britain dikembalikan kepada pemerintahan China pada 1997 di bawah perjanjian ‘satu negara, dua sistem’ yang menjamin autonomi terhadap pulau itu.

Kerajaan Hong Kong mendakwa rang undang-undang ekstradisi yang dicadangkan itu akan ‘menutup kelemahan’ undang-undang yang boleh dieksploitasi supaya kota raya itu tidak menjadi tempat selamat bagi penjenayah berlindung.

Pengkritik memprotes undang-undang itu kerana ia akan mendedahkan warga Hong Kong kepada sistem keadilan yang tidak sempurna komunis China dan menjejaskan kebebasan kehakiman di pulau kota itu.

Eloklah angkat kaki berhijrah

Peliknya, apa kaitan dengan masalah China dengan negara kita? Apakah masih tebal kecinaan ultra kiasu terhadap China. Kenapa warga China yang tidak mempunyai dokumen boleh berada di negara ini? Siapa yang membenarkan mereka masuk dengan mudah? Begitu juga ramainya Cina Vietnam yang berada di negara ini.

Jika begitu obses ultra kiasu Malaysia kepada Hong Kong, eloklah angkat kaki berhijrah. Kenapa mahu campur tangan dalam hal ehwal China? Apa kaitan RUU Hong Kong dengan kita di Malaysia.

Ketika RUU355 dibentangkan, ultra kiasu begitu kuat menentang, sedangkan RUU355 tidak ada kaitan langsung dengan mereka. Ultra kiasu ini bertuankan siapa?

Sebelum inipun, saya juga terlihat dan terbaca berita beberapa perhimpunan mereka. Bahasa yang digunakan dalam banner, bunting, plakad dan lain-lain lagi langsung tidak mencerminkan negara ini bahasa kebangsaannya adalah bahasa Melayu.

Baru-baru ini, saya melintas Kedah dan Pulau Pinang sempena hari raya baru-baru ini. Ternyata kedudukan bahasa Melayu semakin menyedihkan. Menu makanan digantung di luar hotel, tidak ada sepatah pun bahasa Melayu digunakan

Pulau Pinang tidak lagi sebut sebagaimana nama asalnya, tetapi lebih selesa disebut ‘Penang’. Itupun mereka bercadang membina papan tanda gergasi PENANG ala HOLLYWOOD.

Cadangan ini mendapat tentangan daripada persatuan alam sekitar kerana ia membahayakan. Tidak mustahil suatu hari nanti ia menjadi realiti.

Cadangan saya, jika ultra kiasu ikhlas, daripada diletakkan nama PENANG, lebih baik letak kalimah ALLAH. Bagi menunjukkan bahawa asal usul Pulau Pinang adalah kepunyaan Kerajaan Melayu Islam Kedah.

Jati diri, baju Melayu dan KTM

Ketika melintasi Sungai Petani dan Kulim, terpandang taman-taman perumahan baharu dengan nama-nama Yarrapark, Westfield, Fairfield dan banyak lagi nama-nama yang begitu asing. Apa sudah jadi dengan negara berasaskan kepada sistem kenegaraan Melayu ini?

Apakah sudah mati jadi diri orang Melayu yang meluluskan nama taman-taman perumahan sedemikian. Tidak usah pergi ke Pulau Pinang. Bahasa Melayu di pulau itu sudah lama hancur sejak zaman Gerakan, MCA dan bertambah lagi zaman ultra kiasu sekarang.

Jika keadaan ini berterusan, tanpa penguatkuasaan, 10 tahun lagi, bahasa Melayu hanya akan tinggal pada baju Melayu sahaja atau kereta api sahaja. Itupun baju Melayu dan Keretapi Tanah Melayu (KTM) belum tentu selamat, kerana selagi ada identiti Melayu dan Islam, selagi itulah ultra kiasu sentiasa merancang untuk meruntuhkannya.

Mereka tidak mahu adanya identiti Melayu Islam dalam sebuah negara yang begitu jelas asal usul kenegaraan keMelayuannya. Jika perancangan ini berjaya, tunggulah kehancuran Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak.

Justeru, saya merayu kepada orang Melayu Islam dan Bumiputera Sabah dan Sarawak, bangunlah. Bangkit menentang kebobrokan ultra kiasu ini sebelum terlambat. Jati diri negara ini mesti berakarkan kepada Melayu Islam dan Bumiputera.

Jangan biarkan ia hilang disebabkan kelalaian dan kealpaan kita. Saya tidak kata zaman BN dahulu bagus, puncanya tetap ada daripada dahulu lagi, tetapi keadaan hari ini bertambah rumit dan tersangat kusut.

Prof. Mohd Ridhuan Tee Abdullah
Kolumnis ISMAWeb


Sebaran :


Leave a Reply