Bagaimana Guan Eng jadi akauntan?

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng diminta menjelaskan bagaimana beliau berjaya menjadi akauntan profesio­nal bertauliah setahun sebelum memperoleh Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari Universiti Monash.

Presiden MCA, Datuk Seri Ir. Dr. Wee Ka Siong berkata, hal itu kerana terdapat dua perkara pelik mengenai maklumat yang disiarkan dalam laman web limguaneng.com berkenaan kelayakannya men­­jadi seorang akauntan pro­fesional bertauliah.

“Saya tidak pernah mera­gui kelayakan ijazah Guan Eng dari Universiti Monash tetapi bagaimana beliau dapat menjadi seorang akauntan profesional bertauliah pada 1983, setahun sebelum memperoleh ijazahnya dari universiti itu?

“Bagaimana proses peng­iktirafan akauntan profesional bertauliah dijalankan dan adakah pengiktirafan dari negara kita atau luar negara? Negara mana yang sudi menerima pemegang Ijazah Sarjana Muda Ekonomi un­­tuk menjadi akaun­tan profe­si­o­­­­nal bertauliah,” katanya menerusi akaun Facebook miliknya di sini hari ini.

Ka Siong menambah, Guan Eng perlu memberi penjelasan terhadap perkara tersebut memandangkan beliau sentiasa melaungkan slogan Cekap, Akautabiliti dan Telus (CAT).

Sementara itu usaha mendapatkan reaksi daripada Guan Eng menerusi pegawainya gagal.

Utusan

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker