Dilema Mahathir (Bhg 2)

oleh Ab Jalil Backer

Kemenangan Pakatan Harapan (PH) dalam pilihan raya lalu meletakkan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam dilema kerana beliau adalah Perdana Menteri tanpa kekuatan pengaruh politik.

Mahathir sedar jika status quo pentadbiran hari ini kekal sehingga dua tahun lagi, Bersatu tidak akan bertahan lama tanpa sokongan majoriti orang Melayu.

Jika mahu menarik sokongan Melayu Mahathir perlu menghulurkan talian persahabatan kepada UMNO dan Pas. Ini akan meruntuhkan ego beliau. Sanggupkah Mahathir? Inilah yang dikatakan pepatah Melayu “lalu hangus, surut layu.”

Kegagalan menarik sokongan orang Melayu menjejaskan agenda Bersatu dan Mahathir. Mahathir tidak boleh melaksanakan apa-apa agenda beliau kerana partinya yang lemah dan bergantung kepada DAP.

Mahathir sedar suara orang Melayu dalam kerajaan sangat lemah. Bersatu hanya mempunyai 13 kerusi Parlimen dari 222 kerusi keseluruhan. Lemahnya suara Bersatu dalam kerajaan bermakna kedudukan beliau juga sangat lemah. Mahathir sendiri mengakui kedudukan beliau sebagai Perdana Menteri adalah atas cadangan DAP.

Dalam bahasa kasar, Mahathir sebagai Perdana Menteri Ketujuh tidak lebih sebagai maskot DAP yang digunakan untuk menang pilihan raya umum lalu; dan sebagai “penyejuk suhu politik” negara selepas menang.

Pada awal kemenangan PH dan pelantikan Mahathir sebagai Perdana Menteri, ramai beranggapan orang Melayu dengan pantas dan segera akan menyeberangi jambatan dari UMNO kepada Bersatu.

Andaiannya kerana terlalu lama menjadi kerajaan, orang Melayu dalam UMNO tidak lagi boleh berada dalam pembangkang.
Propaganda menakutkan orang Melayu hilang pengaruh dalam kerajaan dijalankan secara berterusan sejak Mei lalu sehingga sekarang. Slogan Bersatu ganti UMNO sebagai suara orang Melayu dilaungkan secara gah.

Malangnya penghijrahan tersebut tidak berlaku seperti dijangka. Sebahagian besar ahli dan pemimpin UMNO tidak serapuh yang dijangka Mahathir.
Mengapa Bersatu gagal menarik sokongan orang Melayu secara besar-besaran seperti tanggapan awal? Saya fikir ada dua faktor utama iaitu Mahathir dan DAP.

Faktor Mahathir
Antara kesilapan terbesar Mahathir ialah beliau menyerang UMNO secara keterlaluan selepas mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri. Dari bermusuh dengan bekas Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Razak sahaja, Mahathir telah bermusuh dengan UMNO secara keseluruhan.

Selepas menang dan menjadi Perdana Menteri, Mahathir mengulangi kata-kata kesat UMNO sudah musnah, UMNO sebuah parti yang jijik, UMNO parti rasuah dan melindungi kleptokrat. Ahli UMNO dilemparkan pelbagai tuduhan yang sangat tidak bertimbang rasa dari seorang pemimpin yang pernah menunggang parti itu selama berpuluh tahun.

Ini mengecilkan hati ramai ahli akar umbi UMNO yang selama ini setia kepada parti dan perjuangan hasil didikan Mahathir juga. Selama 22 tahun Mahathir yang mengingatkan ahli UMNO, pemimpin datang dan pergi, partilah tempat perjuangan.

UMNO bukan sahaja dicerca dan dan dihina malah dikenakan pelbagai tekanan undang-undang termasuk membeku akaun. Orang Melayu tidak suka pemimpin yang bongkak selepas berkuasa. Orang Melayu melihat sikap Mahathir selepas memegang kuasa sebagai pemimpin “mabuk darah”.

Mahathir melakukan ini semua dengan anggapan Melayu akan menyerah kalah dan menyertai Bersatu secara beramai-ramai. Mahathir sentiasa memberi asakan keras kepada orang Melayu kerana beranggapan untuk menguasai orang Melayu, mereka perlu ditakut dan ditekan sehingga tidak berani mengangkat muka.

Malangnya semua ini masih belum mengubah sokongan dan dokongan majoriti orang Melayu kepada UMNO.

Terbaru Mahathir menyalahkan kerajaan dulu kerana kerap memanjakan orang Melayu dan Bumiputera melalui pelbagai pertolongan termasuk bantuan wang. Beliau berkata pertolongan itu “memerangkap” orang Melayu, menjadikan mereka malas dan ketinggalan.

“Kita tidak suka cara yang susah. Kita nak yang mudah. Kalau boleh kekayaan itu datang bergolek kepada kita dan apabila ianya datang bergolek maka kita akan tunggu banyak lagi akan datang.

Mahathir dihentam kiri dan kanan oleh orang Melayu termasuk yang tidak berpartisan. Video-video mencabar idea kuno Mahathir di media sosial mendapat sambutan luar biasa. Seorang lelaki Inggeris yang memeluk Islam membuat satu video penjelasan “historical” yang sangat menarik menafikan dakwaan Melayu malas.

Walaupun menulis The Malay Dillema, Mahathir mungkin tidak sedar pemikiran dan psikologi orang Melayu sebenarnya. Buku Hikayat Pelayaran Abdullah (Munshi Abdullah) dan Malay Dilemma (Mahathir Mohamad) hanya mentafsir pemikiran Melayu melalui tabiat harian mereka.

Ini meninggalkan jurang penting dalam pengkajian pemikiran Melayu iatu kaedah komunikasi. Ini apa yang dikatakan oleh Marshall McLuhan bahawa “the medium is the message.” Dalam konteks pemikiran dan budaya, medium yang digunakan juga mempengaruhi pemikiran Melayu.

Mahathir bukan lagi atas pentas UMNO untuk mengherdik Melayu. Orang Melayu melihat beliau kini di atas pentas DAP. Justeru “serangan” beliau ke atas orang Melayu sudah melalui tafsiran berlainan kepada majoriti masyarakat Melayu.

Hari ini kerana kritikan-kritikan keras terhadap orang Melayu dan UMNO itu atas pentas yang salah maka sebahagian besar orang Melayu mengambil sikap “bersukat darah, bertimbang daging”.

Jika mahu menyatukan Melayu dan muslim, Mahathir harus mengambil ingatan Sasterawan Negara, Dr Usman Awang, melalui puisi berjudul “Melayu”,
Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing

Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan

Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan diulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut

Sinar
(Bersambung minggu hadapan)

Dilema Mahathir Bahagian Terakhir

Dilema Mahathir (Bahagian 1)

Leave a Reply