Harga sawit jatuh merudum, harga minyak masak tidak pulak !

HARGA MINYAK MASAK.

Pada bulan Oktober 2016 di dalam Bajet 2017, kerajaan BN terpaksa mengehadkan subsidi minyak masak kepada pek 1kg berharga RM2.50 sahaja kerana harga minyak sawit naik dan di sekitar RM3,000 satu tan.

Langkah itu juga diambil bagi membanteras penyeludupan minyak masak bersubsidi ke negara jiran yang merugikan negara.

Oleh itu, harga minyak masak pada masa itu naik kerana mengikut harga pasaran.

Dengan penjimatan ini, kerajaan BN masa itu dapat meningkatkan pelbagai bantuan kepada rakyat termasuk BR1M.

Saya tahu langkah itu telah membangkitkan kemarahan ramai pada masa itu dan PH mengambil kesempatan penuh untuk mempergunakan isu ini.

Tetapi hari ini, keadaan sudah berubah.

Akibat kerajaan PH gagal untuk mempertahankan harga sawit, harga minyak sawit terus jatuh setiap bulan.

Harga minyak sawit untuk bulan Disember hanya RM1,775 satu tan – hampir 50% lebih rendah berbanding harga akhir tahun 2016.

Jika kerajaan PH masih tegas untuk mengurangkan dan memansuhkan bantuan kepada pekebun, petani dan BR1M kepada semua rakyat untuk tahun depan, mengapa mereka tidak mahu memastikan rakyat mendapat manfaat daripada kejatuhan harga minyak sawit

Adakah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna sudah mula berbincang dengan pengusaha dan kilang minyak masak dalam memastikan mereka akan menurunkan harga jualan minyak masak mereka?

Jika bantuan kepada rakyat telah dipotong dan dimansuhkan oleh kerajaan PH, sekurang-kurangnya rakyat boleh mendapat sedikit manfaat dari kejatuhan harga minyak masak.

Dari FB MOHAMAD HASAN
Timbalan Presiden UMNO

Related Articles

One Comment

  1. makan gaji buta je menteri ph sampai pembangkang terpaksa bersuara memberi tunjuk ajar bagaimana nak meringankan beban rakyat…aku percaya kerajaan akan terus buat pekak badak saranan DS Mohamad Hasan

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker