Shafee berkata caj CBT terkini terhadap Najib tidak masuk akal

“Kami akan bergembira dan pihak pendakwaraya akan mengalami mimpi buruk,” kata Tan Sri Dr Muhammad Shafee Abdullah yang yakin dengan tuduhan terbaru yang ditujukan kepada pelanggannya, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Datuk Seri Najib dan bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Irwan Serigar Abdullah ditahan dengan enam tuduhan pecah amanah (CBT) pada hari Khamis (25 Okt) berjumlah lebih daripada RM6 bilion.

“Setakat untuk enam dakwaan ini, kami tidak sabar untuk pergi ke mahkamah.

“Tuduhan itu bodoh kerana ia mempersoalkan proses membuat keputusan eksekutif Menteri Kewangan dan Ketua Setiausaha Perbendaharaan.

“Pada asasnya kesemua enam caj mengatakan, anda telah mendapat peruntukan dana untuk tujuan tertentu, dan anda telah membuat keputusan untuk mengalihkan dana tersebut untuk membayar untuk tujuan lain,” katanya.

Shafie berhujah bahawa pelanggannya membuat keputusan untuk menyalurkan semula dan mengutamakan dana untuk perkara-perkara yang lebih mendesak.

“Itu tidak bermakna peruntukan terdahulu masih kosong. Ia hanya satu soalan keutamaan, yang mana yang anda bayar dahulu.

“Anda dapat melihat kebodohan terhadap tuduhan itu. Kita akan bergembira, “katanya ketika ditemui di luar Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur pada hari ini.

Shafie menjelaskan bahawa dua caj berkenaan adalah projek infrastruktur, manakala empat lagi adalah bayaran kepada IPIC.

Mengulas mengenai perkara yang berkaitan, Shafie berkata beliau terganggu dengan keputusan mendakwa bekas ketua pengintip Datuk Hasanah Ab Hamid diambil mudah.

“Terdapat banyak perkara keselamatan negara yang perlu dibuang semasa kesnya, saya tidak tahu sama ada ini adalah perkara bijak yang perlu dilakukan,” katanya.

Terjemahan dari The Star
https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/10/25/shafee-says-latest-cbt-charges-are-foolish-well-have-fun/

Related Articles

Back to top button
%d

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker