Shafee kata pasukan petugas khas 1MDB tak sah

Peguam kanan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini mengadu pasukan petugas khas 1MDB disifatkannya tidak sah kerana mengeluarkan kenyataan semalam bahawa Najib akan didakwa pada hari ini.

Shafee berkata hari ini beliau bersetuju dengan pandangan Presiden Badan Peguam George Varughese yang mempersoalkan mengenai keabsahan pasukan petugas 1MDB itu untuk mengeluarkan kenyataan mengenai penangkapan dan pendakwaan Najib hari ini.

“Pasukan petugas itu melangkaui kuasa peguam negara dengan mengeluarkan kenyataan berkenaan dengan Najib yang ditangkap dan dituduh hari ini.

“Saya sangat terganggu olehnya kerana keputusan pasukan petugas itu mungkin menjadi penghakiman dalam peranan penyeliaannya. Adakah pasukan petugas yang disahkan oleh Perdana Menteri (Tun Dr Mahathir Mohamad) atau kabinet yang sah di bawah undang-undang, jika bukan pasukan petugas itu boleh dianggap tidak sah di sisi undang-undang,” katanya.

Di bawah pentadbiran Najib, Shafee berkata pasukan petugas itu disahkan oleh perdana menteri atau kabinet yang menjadikannya sah.

Dokumen kepada pembelaan

Peguam Najib juga mempersoalkan pasukan pendakwaan yang tidak memberi sebarang dokumen kepada pasukan pembelaan hari ini.

“Apa yang kita ada hanyalah helaian kertas pertuduhan. Saya bahkan tidak mempunyai notis peringatan atau nasihat lain untuk menyediakan kes ini.

“Untuk memikirkan bekas peguam negara, Datuk Seri Abdul Gani Patail berkata, mereka bersedia mendakwa Najib pada bulan Julai 2015, mereka pasti telah menyediakan dokumen itu dan sepatutnya memberikannya kepada kami sekarang,” katanya.

Kerajaan mengumumkan penubuhan pasukan petugas khas menyiasat 1MDB pada 21 Mei lalu.

Ia dianggotai bekas peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail, bekas ketua pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed, bekas ketua pengarah operasi SPRM, Datuk Seri Mohd Shukri Abdull dan Pengarah Cawangan Khas Polis Bukit Aman, Datuk Abdul Hamid Bador.

Mkini

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker