Najib minta Guan Eng henti kenyataan salah fakta TRXC

SHAH ALAM – Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi peringatan kepada Menteri Kewangan Lim Guan Eng kerana membuat kenyataan yang salah mengenai TRX City Sdn Bhd (TRXC).

Beliau berkata, pengambilalihan TRXC oleh Perbadanan Menteri Kewangan (MOF Inc) untuk jumlah nominal RM1 berkuat kuasa 31 Mac, 2017, merupakan langkah utama dalam pelan rasionalisasi 1MDB yang lebih luas.

TRXC adalah pemilik projek tanah dan projek Bandaraya Tun Razak Exchange (TRX) seluas 70 ekar.

Najib berkata, selepas mengambil alih kedua-dua aset utama itu, MOF Inc mengambil alih liabiliti 1MDB tertentu dari 1 April, 2017, sebagai balasan untuk pemindahan aset.

“Tentunya tidak boleh dipanggil jaminan jika wang itu digunakan untuk menjana keuntungan?” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau menambah, ketika Guan Eng sedang cuba melumpuhkan komitmen Kerajaan Persekutuan sebanyak RM3.7 bilion bagi projek TRX dan Bandar Malaysia, beliau gagal menonjolkan nilai aset tanah yang signifikan yang terkandung dalam kedua-dua projek dan khususnya projek Bandar Malaysia.

“Jika dirancang dengan betul, dipasarkan dan dibangunkan, tanah Bandar Malaysia boleh mencecah nilai RM30 bilion,” katanya.

Najib berkata, tidak ada wang dari TRXC yang disalahgunakan oleh 1MDB, kira-kira RM3 bilion pinjaman antara syarikat dibuat dari semasa ke semasa oleh TRXC kepada 1MDB.

Beliau berkata, semua pinjaman antara syarikat itu telah dibayar balik oleh 1MDB berkuatkuasa 31 Mac 2017, melalui gabungan bayaran tunai terhadap dividen yang dibayar oleh TRXC kepada 1MDB.

“Pembayaran balik ini dilakukan dengan kelulusan MOF Inc dan telah dikaji dan ditandatangani dengan betul oleh juruaudit TRXC pada 31 Mac, 2017 seperti ternyata dalam penyata kewangan.

Beliau berkata, Guan Eng tidak sepatutnya membuat kenyataan yang tidak tepat seolah-olah ada dendam politik terhadapnya dan kerajaan Barisan Nasional.

“Bukan sahaja tidak profesional, ia melambatkan pelaburan, menjejaskan nilai mata wang, bon dan dan pasaran saham,” katanaya.

Guan Eng berkata, lebih daripada RM3 bilion dana kerajaan disalahgunakan dari projek TRX untuk membayar hutang 1MDB.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker