PAKATAN SILAP KERANA GUNA ALASAN ‘LANTIKAN POLITIK’ UNTUK BUANG PENJAWAT AWAM – ZAHID1. Saya terpanggil untuk menyentuh sedikit mengenai ribuan pegawai dan staf kerajaan ‘lantikan politik’, seperti yang disebut oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, baru-baru ini.

2. Beliau mengambil keputusan untuk memberhentikan perkhidmatan mereka, dengan alasan mereka bergaji besar dan bertindak sebagai kroni kepada Menteri dan ketua jabatan tertentu.

3. Perlu dijelaskan bahawa sebahagian besar daripada pegawai dan kakitangan ini bergaji sederhana dan rendah, ada antaranya yang menerima gaji mengikut Gred 17.

4. Dakwaan bahawa mereka menjadi kroni Menteri juga adalah tidak benar kerana mereka hanya dilantik dengan persetujuan dan rujukan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), yang menentukan tangga gaji yang sesuai dengan jawatan dan kelayakan yang disandang.

5. Kebanyakan mereka ini adalah pemudahcara kementerian dan jabatan tertentu serta tidak menerima faedah secara menyeluruh dalam perkhidmatan awam.
6. Sebahagian besar mereka tidak dilantik secara terus seperti yang didakwa oleh banyak pihak, sebaliknya perlu melalui proses yang sama dengan penjawat awam lain, termasuk temuduga dan saringan kesihatan.

7. Oleh itu tidak timbul sama sekali anggapan bahawa kakitangan ini diambil terus oleh ketua jabatan masing-masing.

8. Namun apa yang menimpa mereka sekarang mencerminkan ketidakprihatinan kerajaan terhadap perkara ini. Apa lagi, mereka ini ditamatkan serta-merta ketika sedang bersiap sedia menyambut kedatangan 1 Syawal. Pasti ia menimbulkan beban dan keresahan.

9. Alangkah baik jika sebahagian besar mereka diserapkan ke perkhidmatan awam, supaya kerajaan PH dilihat benar-benar ingin membela nasib rakyat, dan bukan menghukum tindakan serta kerja mereka.

10. UMNO melihat perkembangan ini sebagai sesuatu yang tidak sihat dan tidak seharusnya berlaku.
11. Biarpun mereka adalah kakitangan sandaran, mereka mempunyai keluarga dan mulut untuk disuap. Fikirkanlah soal kebajikan anak isteri mereka selepas ini.

12. Jangan jadikan mereka sebagai sasaran mainan dan agenda politik. Mereka adalah rakyat yang memerlukan pembelaan dan mereka juga adalah pengundi kita.

13. UMNO juga bimbang bahawa cubaan kerajaan PH untuk memberi gambaran tidak betul bahawa hutang kerajaan lebih tinggi dari yang dilaporkan dahulu akan digunakan sebagai alasan untuk memecat lebih banyak penjawat awam dalam masa terdekat.

14. Rakyat tidak akan lupa bahawa hasrat parti DAP dari dulu lagi ialah untuk mengurangkan beratus ribu penjawat awam. Tidak mustahil bahawa ribuan penjawat awam ini hanya merupakan titik permulaan.

DR AHMAD ZAHID HAMIDI
Naib Presiden menjalankan tugas-tugas Presiden UMNO
KUALA LUMPUR
25 Mei 2018


2 thoughts on “PAKATAN SILAP KERANA GUNA ALASAN ‘LANTIKAN POLITIK’ UNTUK BUANG PENJAWAT AWAM – ZAHID

  • Time Tun masih ada ni ramai rakyat Malaysia yg undi beliau boleh rasa seronok lagi..tengoklah nanti bila Tun M angkat kaki nanti

    Reply
  • tak perlu lah nak dibimbangkan sangat mereka yang dibuang ini. mereka ini juga yang menolak bn pada pru14 lalu. mereka tidak percaya sebuah kerajaan boleh membuang kakitangannya secara besar besaran seperti apa yang berlaku kini. sekarang mereka merasainya.

    malah mereka juga berkata tidak kisah jika tiada kenaikan gaji seperti yang dijanjikan najib atau bonus pada tahun ini. mereka berkata mereka tidak kisah tentang semua itu, asalkan najib dijatuhkan.

    jadi bekas bekas menteri bn, duduk saja diam diam. kini masa untuk tuan semua bertenang. tunggulah setahun dua nanti. adakah keadaan lebih baik atau sebaliknya?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.