SEDIKIT PANDANGAN DARI SUDUT GUAMAN MENGENAI CARA SIASATAN DIJALANKAN TERHADAP DS NAJIB TUN RAZAK

Sebaran :

1.Adakah pihak SPRM berkemungkinan silap dengan sangkaan & tuduhan terhadap DS Najib, kerana mereka didorong oleh maklumat-maklumat yang kabur ?

2.Adakah mereka yang di lantik dalam badan penyiasat khas mengenai 1MDB itu semuanya tiada kepentingan untuk memastikan sangkaan mereka “benar”? Dalam erti kata sebahagian
dari prinsip/istilah “natural justice” : “ “NO MAN SHALL BE A JUDGE IN HIS OWN CAUSE”, semua yang terlibat didalam pengendalian dan perjalanan keadilan (the course of justice) dari lapisan penyiasatan hingga ke lapisan penghakiman, hendaklah BEBAS dari apajua pandangan sangkaan atau kecenderungan yang boleh mengatakan mereka mempunyai “vested interest in the outcome of the case!
Apakah undang-undang berkaitan hak asasi ini dan juga rule of law benar-benar diikuti oleh pihak berkuasa hari ini terhadap DS Najib dan juga mereka yang bakal dipanggil?

3. Apakah perlu sangat KP SPRM membuat liputan akhbar dan menyentuh perkara-perkara yang boleh memberi impak emosi kepada mereka yang menjalankan proses keadilan agar cenderung untuk mencari bukti dan sebab supaya dapat menghukum ?

JIKA KAEDAH DAN PROSES DIAMBIL BERTENTANGAN DENGAN PRINSIP UNDANG-UNDANG, MAKA KETIDAKADILAN PASTI BERLAKU. IA SEBALIKNYA HANYA AKAN MENCERMINKAN NILAI DAN KEWIBAWAAN PIHAK BERKUASA DAN PEMERINTAH YANG ZALIM !

Idris Buang
Peguamcara & Peguambela
Kuching Sarawak


Sebaran :

One thought on “SEDIKIT PANDANGAN DARI SUDUT GUAMAN MENGENAI CARA SIASATAN DIJALANKAN TERHADAP DS NAJIB TUN RAZAK

  • Apabila bercakap mengenai keadilan dan pembersihan, ia hendaklah menyeluruh dan meliputi semua pihak. Samaada isu baru ke lama ke, di Peringkat Persekutuan ke negeri ke, semuanya patut di siasat. Bukan hanya individu dan kes tertentu sahaja.

    Reply

Leave a Reply