Ku Li dan Salleh Mampu Pulihkan UMNOEDITORIAL

Selepas perletakan jawatan Presiden UMNO oleh Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak, maka tumpuan kini terarah kepada siapakah akan mendapat kepercayaan ahli parti terbesar negara ini bagi mengembalikan semula maruah yang tercalar.

Setakat ini kelihatan penyokong Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin, antara paling lantang mendesak pengunduran Najib dan mahukan beliau diberikan jawatan tersebut.

Tradisi dalam UMNO tentulah akan memberi laluan kepada gandingan Timbalan Presiden, Dato Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Naib Presiden Datuk Seri Hishammudin Tun Hussien.

Mereka berdua antara dua pemimpin kanan yang paling berpengaruh dan mendapat sokongan pelbagai fraksi dalam UMNO.
Namun kehilangan kuasa pentadbiran persekutuan merupakan satu tamparan baharu kepada UMNO. UMNO kini bukan sahaja berdepan masalah kredibiliti tetapi juga jentera kerajaan yang besar.

Ahli UMNO perlu berfikir di luar hirarki sedia ada untuk mencari sosok tubuh yang berpengalaman, kurang kecacatan imej dan mampu memberi nafas baharu kepada rakyat.

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) adalah orang yang mampu menyusun dan memulihkan semula UMNO setelah mengalami kekalahan terburuk dalam pilihan raya umum ke-14 yang lalu.

Beliau tidak berada dalam kabinet yang tumbang baru-baru ini. Ini bermakna beliau tidak akan terdedah kepada serangan parti pemerintah berdasarkan keputusan-keputusan yang dibuat sejak lima tahun kebelakangan ini.

Pengalaman Ku Li dalam kabinet Tun Razak dan Mahthir adalah satu kelebihan untuk berhadapan dengan Mahathir dan Anwar Ibrahim.
Meletak Ahmad Zahid, Hishammudin dan Khairy dalam kepimpinan atas UMNO hanya akan mendedahkan UMNO kepada serangan isu dalam pentadbiran lalu.

Justeru membawa Ku Li sebagai Presiden UMNO adalah satu langkah paling wajar bagi memulihkan wajah UMNO dan memberi keyakinan baharu kepada rakyat.

Mungkin UMNO juga perlu memberi peluang kepada Salleh Said Keruak dari Sabah sebagai Timbalan Presiden. Ini sekaligus mengukuhkan semula UMNO Sabah.

Ahmad Zahid dan Hisham perlu mengambil satu langkah ke belakang membantu UMNO tanpa terlalu menonjol. Ini untuk menyelamatkan mereka dan parti.

Khairy juga perlu kekal di jawatan Ketua Pemuda UMNO bagi memulihkan semula sayap yang gagal menarik sokongan orang muda.
Ketua Wanita, Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil juga harus berundur memberi laluan kepada muka baharu walaupun dari kalangan mereka yang kalah dalam Pilihan Raya Umum lalu.

Hakikatnya, jika mahu pulih dan mendapat kepercayaan semula rakyat, muka-muka dalam kabinet lepas tidak harus memegang jawatan tertinggi parti.

Pihak musuh sedang mencungkil apa sahaja dari dalam kementerian mereka. Mereka akan menyerang dan mewujudkan persepsi negatif dan akhirnya kita akan menghabiskan masa membetulkan persepsi.

Jika mahu menang semula hati pengundi dan rakyat, maka kita semua harus sanggup berkorban segera. Dan pengorbanan itu harus bermula dari atas.

Jadikan kekalahan lalu sebagai iktibar.


8 thoughts on “Ku Li dan Salleh Mampu Pulihkan UMNO

 • Saya sebagai ahli UMNO diperingkat bawahan yang cintakan UMNO bersetuju sepertimana yang disuarakan oleh saudara Amin. UMNO perlu disegarkan semula dan membuang segala titik hitam yang mencelakan parti. Kepimpinan baru haruslah dibentuk, bukan bermaksud mengenepikan pempinan seperti yang disuarakan saudara Amin. YB Tengku Razaleigh orang orang yang paling layak untuk mengetuai UMNO kerana pengalaman yg luas dalam politik tanah air dan masih berkhidmat untuk parti berbanding lain-lain pemimpin parti yang ada pada hari ini.

  Reply
 • Saya amat setuju Tengku Razaleigh Hamzah membantu dan memulihkan UMNO. Kalau boleh minta
  pujuk balik Tun Musa Hitam untuk membantu UMNO, tentu orang Johor akan kembali kepangkuan UMNO. Tun Musa Hitam ada aura tersendiri. Ini bukan masa berebut jawatan…

  Reply
 • Ya setuju..buat masa ni perlu orang nuetral utk pulihkan umno.perlukan orang muda yg benar benar bijak berwibawa prihatin .jgn buang masa lagi susun langkah awal.cadaangan bertahaluf siasi dgn pas adalah langkah yg bijak.kerana kerajaan yg ada sekarang ni nampak seperti kurang membela nasib melayu dan islam

  Reply
 • Sangat setuju kalau Ku Li di berikan mandat utk memulihkan Umno.Sampai sekarang rakyat tak begitu kenal dgn isterinya,jadi faktor utama kejatuhan Umno/BN,tidak ada pada beliau.Hakikat ini perlu kita terima,tak usah berselindung-lindung lagi.

  Reply
 • Setuju , cuma Ku Li sangat terkesima dengan kekalahan dengan Tun M semasa era Semangat 46

  Reply
 • Tengku Razaleigh Hamzah aka Kuli untuk Presiden UMNO

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.