UMNO BOLEH BANGKITOLEH DATO PUAD ZARKASHI

Hari ini Umno menyambut hari kelahirannya yang ke 72 dalam kekalahan yang tragis. Tetapi kekalahan mesti diterima. Ia bukan pengakhiran.

Perang Uhud adalah contoh terbaik. Walaupun kalah tetapi Islam tetap tersebar luas ke pelusuk dunia. Banyak pengajaran dari kekalahan Uhud. Kita mesti mengambil pengajarannya. Iaitu apa yang salah bukan siapa yang salah.

Memang kekalahan akan menyebabkan kedukaan. Paling mendukacitakan ialah kekalahan teruk BN di Johor sehingga beberapa menteri dan timbalan menteri kalah mengejut. Lagi mengejutkan ialah bekas menteri besar Johor, Khaled Nordin juga kalah di Pasir Gudang dan DUN Permas dengan majoriti yang besar.

Pada saya Khaled dan Hishamuddin patut menerima “apa yang salah” di atas kekalahan yang memalukan ini apatah lagi Johor adalah tiang seri Umno.
Seperti komen awal saya sebelum ini, Khaled telah mencemarkan konsep “Muafakat Johor” yang amat dibanggakan oleh orang Johor. Muafakat Johor telah disampahkan sehingga bertukar menjadi retorik.

Seperti juga komen saya sebelum ini Khaled dan Hishamuddin telah memfaraidkan kawasan pilihanraya di Johor untuk kroni mereka bertanding. Ramai ketua bahagian tidak diajak berunding dalam menentukan calon.

Sedangkan mereka itu adalah pimpinan yang dipilih akar umbi. Merekalah yang bertungkus lumus memimpin Bahagian untuk menghadapi pilihanraya. Tiba-tiba mereka diketepikan begitu sahaja.

Maka apakah musibahnya? Kali ini berlaku undi protes dari dalam. Orang Umno melakukan beberapa tindakan balas. Antaranya merosakkan kertas undi, tidak keluar mengundi dan paling teruk ialah mengundi pembangkang.

Itu yang berlaku di Johor. Bukan satu yang rahsia, apabila banyak jentera BN yang bercakap, mereka bekerja hanya berpura pura tetapi dalam hati akan mengundi pembangkang.
Ahli Umno memprotes cara Khaled dan Hishamuddin menentukan calon di Johor. Maka timbullah cakap caka di kalangan ahli Umno sendiri untuk mengajar Khaled khususnya. Dan ia terjadi iaitu tsunami yang turut disertai oleh orang Umno sendiri.

Sebab itu ahli Umno sendiri perlu bangkit dengan berani. Pilih pemimpin parti yang layak. Hapuskan politik “warlord” dalam Umno. Kalau ahli Umno tidak berani melakukannya, Umno akan menghadapi kesukaran untu bangkit semula.

Memang Najib Razak telah melakukan yang terbaik untuk negara dan parti. Tetapi rakyat seperti dibelenggu dengan persepsi negatif yang tidak lagi boleh diubah.

Najib harus menyedari sikap yang tegas adalah penting. Dia seorang yang “polite” tetapi apabila dia tidak “firm” maka dia akan kalah dengan warlord dalam Umno yang akhirnya boleh mengubah sistem, dasar dan keputusan yang sepatutnya baik. Di penghujungnya perkara yang sepatutnya baik berakhir menjadi tidak baik

Contohnya kuota untuk wanita menjadi calon. Ia penting tetapi jangan sampai moral dan merit calon dkompromikan. Akhirnya ia menjahanamkan imej parti. Umno memang tidak bernasib baik.
Tidak seperti parti pembangkang. Walaupun terpalit dengan isu moral, rakyat tak kesah sebab itu Mat Sabu boleh menang dengan majoriti 71,142 di Kota Raja.

Saya hanya mengatakan “apa yang salah” yang boleh menimbulkan keresahan dalam Umno.

Oleh kerana saya mengkritik “sistem Umno yang rosak” maka sistem ini perlu dibaiki semula. Selepas itu pemimpin mesti “firm” mempertahankannya. Jangan diubah ubah.

Jika tidak, “trust deficit” terus merebak di dalam dan luar Umno. Umno boleh bangkit semula seperti LDP bangkit di Jepun.

Tetap bersama Umno Perjuangan. Hebatkan Umno!
DATUK MOHD PUAD ZARKASHI ialah anggota Majlis Tertinggi Umno dan bekas Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Kementerian Komunikasi dan Multimedia.6 thoughts on “UMNO BOLEH BANGKIT

 • Alhamdulillah dan tahniah kepada Dato Puad kerana masih bersama Umno. Calon pilihan raya merupakan wakil kepada penduduk setempat justeru itu wakil tersebut mestilah dikenali oleh pengundi kawasan tersebut. Calon wakil rakyat perlu dipilih awal agar mereka ini boleh berkhidmat dan mendekati rakyat lebih awal agar pengundi setempat kenal mereka ini. Inilah cara paling ampuh jika dilaksana dengan betul, pengundi mahu pemimpin berjiwa rakyat dan bukan seperti dibuat-buat. Mereka ini dapat membezakan antara yang ikhlas dan yang palsu. Sekian.

  Reply
 • Kita klh kerana persepsi rakyat terhadap umno dan bn sgt negatif.bila rakyat lihat simbol dacing mereka akan kata segala yg tak baik pada umno dan bn.mereka tolak dacing umno dan bn sbb persepsi yg sgt negatif.

  Reply
 • Kita klh dlm perang persepsi

  Reply
 • Bn jer rasuah
  Bn jer barang naik
  Bn jer negara gagal
  Bn jer ringgit jatuh
  Bn jer rakyat susah
  Bn jer zalim
  Bn jer @*+#”##*=*@@
  Semua yg negatif tulah bn
  Inilah yg telah ditanam dlm jiwa rakyat oleh PH.jadi mcm mana lagi bn nak dterima rakyat.selagi persepsi negatif ni tak ditangani jgn harap la nak mng.

  Reply
 • Teruskan berjuang UMNO.

  Reply
 • Muhasabah diri, Bantu Rakyat Tanpa mengira ideologi politik dan dengar masalah rakyat dengan baik. Jgn mengharap info drpd penasihat sahaja sbb sudah tentu penasihat Akan bg info yg baik2 sahaja dan mengembirakan. Akhir sekali, berkhidmatlah dan berjuang kerana Allah.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.