Bukan Mahathir sahaja Berjasa Pada Langkawi

Oleh Ab Jalil Backer

1. Kemungkinan besar Tun Mahathir Mohamad akan menang di Langkawi. Ini kerana sekian lama beliau mengawal media dan memprojekkan dirinya sebagai arkitek pembangunan Langkawi.

2. Tidak dapat dinafikan sumbangan Mahathir dalam pembangunan langkawi. Walaupun sebahagian besar kekayaan Langkawi akhirnya pergi kepada kroni-kroninya, namun penduduk Langkawi tetap terhutang budi kepadanya. Tempias pembangunan yang dibuat oleh Barisan Nasional pimpinan Mahathir ketika itu tetap dirasai.

3. Apa yang penduduk Langkawi tidak sedar ialah Tun Mahathir telah bersara pada 2003, yakni hampir 15 tahun lalu. Sepanjang tempoh tersebut Langkawi tetap membangun dan terjaga di bawah Barisan Nasional.

4. Pada tahun lalu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melancarkan Projek Perumahan Rakyat (PPR) bernilai RM247 juta membabitkan 1,000 unit kediaman yang akan dibina di Kuah dan Ulu Melaka, Langkawi.

5. Ia menggunakan konsep sewa beli bagi membolehkan mereka tiada pendapatan tetap pun membeli. Apakah ini bukan sumbangan dan jasa kepada Langkawi?

6. Di bawah Rolling Plan 3 (RP3) Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11), Kerajaan BN memperuntukkan sejumlah RM1.3 bilion bagi projek menaik taraf pelbagai infra rakyat termasuk hospital, sistem bekalan air bersih, jeti nelayan dan jalan.

7. Dr Mahathir telah berjasa kepada Langkawi dan penduduk Langkawi telah membayarnya dengan memberi kemenangan kepada Barisan Nasional semasa di bawah pentadbirannya.

8. Apa yang tidak disedari ialah penduduk Langkawi juga berkorban untuk sebuah pembangunan acuan Mahathir –
yang dipenuhi hotel-hotel lima bintang. Itu belum diambil kira khabar angin mengenai harta-harta keluarga beliau di Langkawi .

9. Tidak cukup itu, khabarnya Langkawi juga merupakan tempat tinggal sebahagian dari 40 ekor kuda Mahathhir yang bernilai jutaan ringgit.

10. Hakikatnya Langkawi telah membalas jasa Mahathir sewajarnya. Namun jika mereka memilih mengenepikan jasa dan sumbangan Barisan Nasional hari ini dan mengundi Mahathir, itu adalah hak mereka.

11. Cuma Mahathir mungkin menang ketika partinya di ambang kekalahan. Mahathir akan menjadi Ahli Parlimen biasa selepas lebih 15 tahun meninggalkan kerja wakil rakyat.

12. Agak mustahil untuk Mahathir yang usia 93 tahun dapat menjadi wakil rakyat yang aktif di Langkawi. Bagaimanakah seorang lelaki berusia 93 tahun tinggal di Kuala Lumpur akan menguruskan hal ehwal langkawi? Apa nasib Langkawi selepas ini apabila berada di tangan pembangkang?

13. Pengundi di Langkawi boleh sahaja mengucapkan terima kasih kepada Mahathir dan mengundi Barisan Nasional. Inilah parti yang masih kekal membangunkan pulau tersebut walau silih berganti Perdana Menteri.

14. Apa yang pengundi Langkawi perlu ingat ialah selain Mahathir, Tun Abdullah, dan kini, Najib Razak turut memberi sumbangan yang signifikan dalam kemajuan Langkawi.

Terserah kepada anda membuat keputusan untuk masa depan anda atau untuk ego seorang bekas Perdana Menteri.

Leave a Reply