Barisan Nasional Diramal Dapat 150 Kerusi Parlimen Dalam PRU14Penamaan calon sudah selesai di seluruh negara pada hari Sabtu lepas. 590 kertas penamaan calon diterima untuk kerusi parlimen, 1,394 kertas pencalonan bagi kerusi DUN. 11 kertas pencalonan ditolak.

Di parlimen, 29 kerusi ada pertandingan satu lawan satu. 143 tempat berlakunya tiga penjuru, 22 tempat ada empat penjuru dan tiga parlimen ada 5 penjuru.

Manakala di DUN, 38 kerusi satu lawan satu. 331 ada tiga penjuru, 54 tempat empat penjuru, 18 tempat 5 penjuru dan ada tiga tempat enam penjuru. Meriahnya demokrasi di Malaysia.

530 calon lelaki dan 60 calon wanita di kerusi parlimen manakala di kerusi DUN ada 1,244 calon lelaki dan 150 calon wanita. BN tampilkan 85 orang calon wanita, 26 di kerusi parlimen dan 59 orang di kerusi DUN.

Calon tertua adalah Mahathir, dengan usia 92 tahun dan bertanding di parlimen Langkawi. Manakala BN pula menampilkan 6 orang calon muda berusia di bawah usia 35 tahun di kerusi parlimen.
Atas kertas sudah boleh mencongak siapa yang bakal menang dan bakal kecundang. Mukhriz dan Mahathir dijangka tumpas di Jerlun dan Langkawi. Undi kepada calon PAS lagi banyak berbanding dua orang calon PKR itu.

PAS pula diramal menang di 7 kerusi tradisi mereka iaitu di Pengkalan Chepa, Rantau Panjang, Kubang Kerian, Bachok, Pasir Mas, Kota Bharu, Marang dan Kuala Kedah.

PAN yang teruk diserang oleh PAS dijangka kalah di semua kerusi kecuali dua tempat sahaja iaitu di Shah Alam dan Parit Buntar. PPBM yang memakai logo mata lebam dijangka menang tipis sahaja di Pagoh. Itu pun kalau PPBM silap langkah, Muhyiddin pun akan melingkup di Pagoh.

Shafie Apdal dijangka menjadi arang atau abu di Semporna. Manakala DAP diramal tawan Teluk Intan dan Bakri. PKR hilang tiga kerusi di Batu, Lembah Pantai dan Bandar Tun Razak.

Ramalan ini dianalisa berdasarkan kajian Invoke, Merdeka Center yang lepas dan menerusi sumber dalaman dari Pakatan Rakyat.
Keseluruhannya, Barisan Nasional dijangka mendapat 153 kerusi parlimen, DAP dapat 40, PKR menang 23 kerusi, PAS peroleh 7, PPBM menang 1 kerusi dan Warisan boleh 1 kerusi sahaja. DAP akan tambah lagi kerusi daripada kerusi yang sedia ada.

Pakatan Harapan akan dapat 65 kerusi parlimen sahaja dan ketua pembangkang di parlimen masih lagi DAP. Mahathir dan anaknya “terkorban” terus bila DAP tidak mahu kerusi selamat kepada mereka berdua dalam PRU14.

Menurut satu kajian Tindak Malaysia, bilangan kerusi parlimen majoriti Cina sudah menurun kepada 24 kerusi sahaja. Boleh jadi bilangan kemenangan DAP, yang diramal 40 kerusi ini akan berkurangan lagi.

Malah di kawasan luar bandar, rakyat masih marah bila Mahathir dan PH mahu hapuskan BR1M. Bagi orang kampung mereka mahukan BR1M. Kalau mansuh GST belum tentu harga barang turun. Kalau mansuh GST, entah entah orang kampung tidak dapat BR1M lagi selepas ini.

Harus diingat ada 155 kerusi luar bandar termasuklah 54 kerusi di kawasan Felda. Orang di luar bandar mahukan kemajuan dan nikmat yang mereka dapat selama ini diteruskan. Mereka tidak mahu Mahathir lagi sebagai PM.
Apa yang mereka nikmati sekarang adalah di zaman Najib bukannya Mahathir. Kalau sudah mahu mansuh ECRL dan HSR sudah tentu rakyat di kawasan itu tidak akan beri undi pada PH. Berpuluh ribu peluang kerja akan hilang.

Mahathir kini sudah tekan “panic button” bila melihat sokongan Melayu terhadap PH masih lagi tiada. Mulalah reka cerita bukan bukan, cakap jet peribadi kena sabotaj, ada orang hendak langgar kereta dia dan macam macam lagi.

Mahathir tahu PH akan kalah. DAP pun tahu PH akan kalah, sebab itu satu kerusi selamat kawasan DAP pun tidak diberi pada Mahathir dan Mukhriz. Pembangkang akan jadi lagi huru hara lepas pilihanraya ini.

Huru hara sebab tidak dapat kuasa. Jangan bagilah kuasa pada orang yang gila kuasa. Baik kekalkan kerajaan yang sedia ada.

#BersamaBN
#HebatkanNegaraku
Tulisan :
Beruang Biru
BB897, Isnin
30 April 2018One thought on “Barisan Nasional Diramal Dapat 150 Kerusi Parlimen Dalam PRU14

 • Manusia hanya merancang, tetapi Allah jualah yang menentukannya.
  Pada yang menang & yang kalah, pasti ada hikmahnya.

  Tahniah PH kerana berjaya dalam PRU14.
  Untuk BN, PRU15 nanti boleh berentap kembali.

  Jgn risau dalam PRU15, rakyat akan menilai semula.
  Pada hemat saya, senang saja nak menilai dan tak perlu tunggu 5 tahun lamanya.

  Di peringkat negeri dah boleh tengok apa saja yang kerajaan negeri boleh buat untuk menggembirakan hati rakyatnya “contoh terbaik setakat ini kerajaan Selangor”.

  Di peringkat negara pula, buktikan melalui manifesto atau lebih baik dari kerajaan sebelumnya (BN), pasti rakyat akan beri mandat untuk berkuasa lagi.

  Untuk BN berkuasa kembali dlm PRU15, manifesto kena mantap dan negeri bawah pemerintahan BN kena lebih hebat dari negeri2 bawah PH agar dapat menambat hati rakyat….susah2 contohi je cara kerajaan Selangor menghargai rakyatnya

  Kalau BN tak mampu lagi nak berbuat demikian maka kelaut lerrr lagi sampai bila2.

  PH bagus kami akan terus sokong, kalau tak bagus kami ada pilihan BN atau PAS untuk PRU15 nanti.

  Ambil pengajaran daripada kekalahan untuk bekerja dengan lebih keras dan lebih2 memberi kepada rakyat.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.