Jika tidak mampu membantu saudara anda warga miskin sudah cukup dengan #UndiBN.oleh Kang Nasir

Sepatutnya kita semua bersyukur kepada Allah kerana Allah telah anugerahkan seorang tokoh pemimpin yang perihatin dengan kebajikan kepada seluruh rakyat Malaysia tidak mengira keturunan bangsa mahupun pegangan agama.

Malangnya ramai umat islam sekarang cenderung mengikut kafir laknat DAP beramal dengan amalan kafir harbi kembali kezaman jahiliah berlumba-lumba memfitnah mencaci mencela memburu dunia. Walhal terlalu banyak manfaat untuk kita seluruh rakyat Malaysia khususnya kepada kami warga miskin.

Tetapi disebabkan FITNAH hasutan tipu daya tentera-tentera #IblisDAP semakin ramai saudara kami #WargaMiskin ikut sama #KufurNikmat enggan berterima kasih kerana terikut-ikut NAFSU orang-orang yang bermegah dengan kehidupan yang mewah lalu menderita #MiskinJiwa dan #MiskinAkal.

Antara manfaat untuk kami warga miskin diantaranya;
1. Bantuan rakyat 1 Malaysia BR1M

Alhamdulillah. Dengan Pemberian BR1M yang mula diperkenalkan pada tahun 2012. Ia memberu manfaat kepada kami 4.7 juta isi rumah Warga Miskin dan 2.7 juta individu bujang dari seluruh Malaysia. Dari bantuan ini sekurang-kurangnya meringankan bebanan kami dan mempermudahkan urusan kami dengan itu kami sentiasa berdoa semoga Allah permudahkan urusan #NajibPMkita. Apatah lagi beliau janji akan menambah jumlah BR1M kepada kami.

2. Rumah Mesra Rakyat RMR1M

Kita warga miskin dan anak-anak kita yang layak boleh menerima subsidi kerajaan sehingga RM 26,333 (tertakluk kepada kawasan) dan subsidi faedah 2% bagi meminjam wang dari Bank. Setakat ini, lebih dari 31,767 keluarga telah berjaya dibantu oleh pinhak SPNB bagi memiliki rumah impian mereka.

Bagi saudara kita yang miskin tetapi ada tapak tanah yang ingin membina rumah pun kerajaan bantu Syarat Syarat kelayakan Permohonan Rumah Mesra Rakyat 1 Malaysia (RMR1M)
• Warganegara Rakyat Malaysia
• Berkeluarga atau Ibu/bapa tunggal yang mempunyai tangungan
• Tidak mempunyai milikan rumah
• Berumur 18 hingga ke 60 tahun
• Bependapatan dari RM 750 hingga ke RM 3,000 sebulan
• Mempunyai tanah sendiri yang tidak mempunyai sekatan di atasnya
Tanah mesti seluas 3700 kps di Semenanjung Malysia dan 2600 di Sabah dan Sarawak

Semua info tersebut ada dimana-mana portal rasmi kerajaan seperti dipautan ini.
http://www.1malaysia.com.my/product/br1m-bantuan-rakyat-1malaysia

3. Bantuan sara hidup untuk sebahagian dari kami bagi pekebun kecil getah pesawah peladang dan nelayan yang layak.

Bagi kami, tidak ada satu sebab untuk tidak menyokong kerajaan ini, kerana setiap satu hektar tanaman padi, kami mendapat subsidi sebanyak RM2,600, diberikan pula kemudahan yang lain seperti tali air, parit dan sebagainya. Kami tidak lupakan jasa kerajaan ini. Kami tidak lupa, elaun sara hidup RM300 sebulan diberikan kepada nelayan. Kami tidak lupa, subsidi pembelian padi oleh kerajaan sebanyak RM500 juta. Kami juga tidak lupa, pembekalan baja padi, racun dan lain-lain.
https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/09/331225/peladang-penternak-nelayan-ikrar-sokong-pm

Terlalu banyak perkara-perkara lainnya seperti perubatan bantuan anak-anak sekolah dan lain-lain tetapi 3 perkara diatas itu adalah perkara asas bantuan yang tidak putus-putus dari kerajaan Barisan Nasional yang bukan dedak bermusim yang didakwa oleh tentera iblis penghasut.
Rasanya cukup 3 perkara asas ini kami kongsikan pada perkara yang kami nyatakan. “JIKA TIDAK MAMPU MEMBANTU KAMI DAN SAUDARA ANDA WARGA MISKIN YANG LEBIH MEMERLUKAN. BANTU KAMI #UNDIBN PUN SUDAH MEMADAI DAN KAMI HARGAI.”

Semoga dengan pengorbanan tuan-tuan membantu kami itu Allah akan permudahkan urusan tuan-tuan dan murahkan rezki tuan-tuan.

Dari Abu Hurairah ra, Nabi SAW, bersabda: “Barang siapa yang melepaskan satu kesusahan seorang mukmin, pasti Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan pada hari kiamat. Barang siapa yang menjadikan mudah urusan orang lain, pasti Allah akan memudahkannya di dunia dan di akhirat. Barang siapa yang menutupi aib seorang muslim, pasti Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba Nya selama hamba Nya itu suka menolong saudaranya”. (HR. Muslim, lihat juga Kumpulan Hadits Arba’in An Nawawi hadits ke 36).Leave a Reply

Your email address will not be published.