Benarkah Harga Kereta Sudah Turun?Dalam PRU13 pada 2013, BN membuat janji dalam manifesto mereka untuk mengurangkan harga kereta antara 20% hingga 30% menjelang 2017.

Tetapi adakah ini berlaku?

Jawapannya adalah ya dan tidak – bergantung kepada model yang anda sedang katakan tentang dan sama ada kita membandingkan epal dengan epal (membandingkan benda yang sama) atau membandingkan epal hijau dengan epal merah (membandingkan benda yang serupa tetapi tidak sama).

Tetapi pertama sekali, apa yang telah dilakukan oleh kerajaan BN untuk mengurangkan harga kereta yang sangat tinggi pada masa lalu di bawah pemerintahan Tun Mahathir?

Pertama, amalan “permit import dan eksport (AP) francais” (bertentangan dengan AP terbuka untuk kereta yang dibina semula) telah disusun semula.
AP Francais adalah permit untuk membawa masuk kereta dari kilang asing tertentu untuk dijual melalui syarikat tertentu di Malaysia.

Ini bermakna bahawa pada masa itu, jika Honda Malaysia atau Toyota Malaysia atau mana-mana pengedar atau pengeluar kereta rasmi lain ingin membawa masuk kereta untuk menjual kereta jenama mereka sendiri di Malaysia, mereka perlu mendapatkan AP francais untuk setiap unit kereta yang mereka jual. https://paultan.org/2005/07/24/how-franchise-ap-holders-make-their-money/

Masalahnya ketika itu ialah pengeluar dan pengedar rasmi ini tidak diberikan AP francais secara langsung tetapi mereka terpaksa mendapatkannya daripada individu tertentu yang diberikan permit itu oleh MITI di bawah Rafidah Aziz ketika itu – walaupun pada tahun 2005.

Tiga individu pada masa itu yang mendapat jolokan “3 Raja AP” mendapat sebahagian besar dari AP francais ini dan dilaporkan membuat berbilion-bilion setiap tahun daripada permit ini.

Walau bagaimanapun, sistem ini kemudiannya dimansuhkan dan hari ini pengeluar dan pengedar kereta mendapatkan AP francais mereka terus dari MITI tanpa melalui atau membayar mana-mana orang tengah seperti dahulu.
Pada tahun 2012, kerajaan di bawah PM Najib juga mengumumkan bahawa cukai import kereta dari Jepun akan dimansuhkan dari 15% kepada 0% pada tahun 2016. Ini telah dilakukan dan telah menyumbang kepada penurunan harga kereta Jepun.

Kerajaan juga telah melaksanakan program insentif untuk kereta yang mempunyai kecekapan bahan bakar yang baik dan memenuhi piawaian pelepasan gas rumah hijau tertentu yang dikenali sebagai program kenderaan cekap tenaga (EEV) di mana pengecualian duti yang ketara diberikan. Ini memberi kesan kepada penurunan dengan ketara harga model kereta tertentu yang memenuhi standard EEV ini.

Penghapusan cukai jualan sebanyak 10% ke atas kereta yang digantikan oleh GST sebanyak 6% pada bulan April 2015 juga mempunyai kesan marginal untuk mengurangkan harga kereta dan alat ganti mereka dengan hampir semua pengedar kereta mengumumkan penurunan harga pada masa itu.
http://says.com/my/news/rm10-000-off-a-merc-and-other-car-price-reductions-thanks-to-gst

Di samping itu, kerajaan juga berkata ia bekerja dengan pengedar kereta dan rantaian bekalan mereka untuk memastikan bahawa harga jualan yang diluluskan mereka adalah pada margin yang berpatutan tetapi tidak mendatangkan keuntungan yang berlebihan.

Jadi itulah yang telah dilakukan oleh kerajaan tetapi mari bincangkan sama ada BN berjaya mengurangkan harga kereta antara 20% hingga 30% seperti yang dijanjikan.
Perkara pertama yang perlu anda perhatikan ialah kerana sifat industri ini yang sangat kompetitif, tiada model kereta akan kekal tidak berubah selama 5 tahun.

Generasi baru model yang sama dan reka bentuk baru diperkenalkan setiap dua atau tiga tahun.

Disebabkan oleh peralatan dan tahap spesifikasi yang berbeza serta perbezaan dalam variasi model setiap kali model atau reka bentuk yang lebih baru dilancarkan di mana harga akan berubah, hampir tidak mungkin untuk membandingkan harga pada dasar benda yang sama.

Walau bagaimanapun, ia adalah mungkin untuk membandingkan model kereta tertentu yang hampir serupa antara satu sama lain – terutamanya dalam pasaran premium.

Sebagai contoh, siri 3 BMW yang dilancarkan di Malaysia pada tahun 2012 mempunyai 328i mereka yang disenaraikan pada RM309,800 manakala 335i pada RM488,800.
Pada bulan Februari 2017, model 330e M sports dengan output kuasa yang serupa, tahap peralatan yang lebih baik dan ekonomi bahan api yang lebih baik telah dilancarkan pada harga RM258,800 yang mana adalah 20% lebih murah daripada 328i dan 47% lebih murah daripada 335i yang dilancarkan pada tahun 2012.

Selain itu, pada tahun 2011, Mercedes-Benz Malaysia telah melancarkan Mercedes-Benz S350 yang diberikan reka bentuk yang baru yang dipasang di dalam negara dengan harga RM840,888.00.

Disebabkan pelbagai pengecualian duti dan insentif EEV, Mercedes Benz mengumumkan pada tahun 2014 bahawa harga model S400H generasi baru yang dipasang di dalam negara itu, yang sekali lagi lebih berkuasa, mempunyai peralatan dan kecekapan bahan bakar yang lebih baik, berharga RM587,888 – 31% lebih murah daripada model sebelumnya pada tahun 2011.

Selain daripada kereta premium yang lebih murah, pengeluar pasaran secara besar-besaran seperti Proton, Perodua, Honda dan Toyota memilih untuk mengekalkan harga mereka atau hanya mengurangkan harga secara sederhana tetapi melengkapi keluaran mereka dengan peralatan dan ciri keselamatan yang lebih baik.

Walaupun begitu, banyak model kereta kini sebenarnya dilancarkan pada harga yang lebih murah daripada 10 atau 15 tahun yang lalu.

Sebagai contoh model Honda Jazz dilancarkan 14 tahun yang lalu pada tahun 2004 menyaksikan Jazz 1.5 i-DSi, berharga RM93,888 dan Jazz 1.5 VTEC berharga RM101,888.

Pada tahun 2017, Jazz Hibrid baru yang mempunyai lebih kuasa, peralatan, ciri keselamatan, kecekapan kuasa dan bahan api yang lebih baik dilancarkan pada harga RM74,800 – 20% hingga 27% lebih murah daripada 14 tahun lalu!

Oleh kerana peningkatan keseluruhan pendapatan isi rumah kita serta harga kereta yang lebih rendah, kereta menjadi lebih berpatutan berbanding sebelum ini.

Ini telah menyebabkan prestasi jualan kereta Honda lebih baik daripada prestasi jualan kereta Proton pada tahun 2016 buat kali pertama dan meningkatkan jurang kepada 40,000 unit pada 2017 – satu keadaan yang tidak dapat dibayangkan pada tahun 2013 atau sepuluh tahun yang lalu.

Begitu juga, kereta Perodua juga menyaksikan trend yang serupa untuk model kereta baru mereka yang mana pada nilai yang lebih baik berbanding 10 tahun lagi.

12 tahun lalu pada tahun 2005, anda akan membayar RM51,300 untuk model automatik tunggal MyVi, Myvi 1.3EZ 1.3L yang mempunyai 85 HP, Auto, dua beg udara, ABS dengan penggunaan bahan bakar sebanyak 13km seliter.

Tahun lepas, anda boleh mendapatkan 1.3 Standard G AT 10% lebih murah pada harga RM46,300 – sekali lagi dengan spesifikasi yang lebih tinggi.

Sudah tentu sekiranya anda sanggup membayar RM500 lebih daripada harga 13 tahun lalu untuk MyVi, anda boleh mendapatkan model spesifiksi tinggi Myvi 1.5 untuk RM51,800 yang dilengkapi dengan enjin yang lebih besar, 102 HP dengan enam beg udara, ABS, EBD, VSC, Kawalan Traksi (TRC) dan Isyarat Berhenti Kecemasan (ESS) dengan ekonomi bahan api sebanyak 20.1 km seliter.

Walaupun populariti perkhidmatan perkongsian kenderaan seperti Uber and Grab yang telah melemahkan jualan kereta di seluruh dunia, harga kompetitif MyVi telah membolehkan jualan setahun mereka melebihi 200,000 unit untuk kali pertama pada tahun 2015 dan mengekalkan tahap jualan ini pada 2016 dan 2017.

Jenama kereta lain seperti Honda, Mercedes dan BMW juga telah dilaporkan memecahkan rekod jualan setiap tahun sejak beberapa tahun kebelakangan ini – sekali lagi membuktikan bahawa kereta lebih berpatutan kepada jumlah isi rumah yang lebih besar.

Walaupun ia mungkin benar pada masa lalu bahawa kereta di negara jiran jauh adalah lebih murah berbanding Malaysia berikutan pengurangan harga secara beransur-ansur dan pelbagai perubahan dasar kerajaan, persepsi itu mungkin tidak lagi benar hari ini.

Berikut adalah apa yang dikatakan oleh satu portal kereta dua bulan yang lalu: https://paultan.org/2018/02/05/have-cars-in-malaysia-become-cheaper-over-the-last-few-years-we-dissect-the-harga-kereta-turun-report/

“Dengan RM60,000 (RM5,000 lebih daripada Myvi terbaik) anda boleh mendapatkan model asas Yaris J Eco di Thailand. Hatchback kompak itu dikuasakan dengan enjin 1.2 liter, dilengkapi dengan roda besi dan tidak mempunyai radio.

Satu lagi portal kereta yang banyak diikuti juga melaporkan bahawa Perodua MyVi 1.3 baru yang juga dilancarkan dua bulan lalu di Indonesia pada harga Rp182.5 juta (RM52,655) untuk MT atau Rp193.5 juta (RM55,819) untuk AT – 16% lebih mahal daripada harga di Malaysia sebanyak RM44,300 hingga RM48,300.

Dari segi lain, Perodua Axia 1.0 Advance (AT) 2014 kita, yang berharga RM41,967 di sini dilancarkan di Singapura pada harga SGD75,888 atau RM231,827 ketika itu!

Walaupun kerajaan BN semasa terus melabur dengan banyak dalam pengangkutan awam seperti sambungan laluan LRT, ETS, MRT dan perkhidmatan bas dan KTM Komuter yang lebih baik, kami juga faham bahawa pengguna di Malaysia berhak untuk tidak dibebani dan merisikokan nyawa mereka dengan dipaksa membeli kereta yang terlalu mahal dan tidak selamat seperti pada masa lalu di bawah Tun Mahathir.

Oleh kerana kesukaran untuk membandingkan benda yang sama seperti yang dinyatakan sebelum ini, peratusan penurunan sebenarnya dalam harga kereta sejak 2013 akan sentiasa menjadi perdebatan dan pertikaian.

Walau bagaimanapun, tidak ada keraguan bahawa semua majalah kereta Malaysia dan peminat kereta Malaysia akan berpendapat bahawa rakyat Malaysia mendapat kereta yang lebih baik pada nilai yang lebih baik dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Eric See To

Link asal artikel:One thought on “Benarkah Harga Kereta Sudah Turun?

  • janji seorang peminpin penipu

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.