1MDB Mangsa PolitikDatuk Seri Najib Razak berkata, kegagalan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) adalah disebabkan tindakan pembangkang yang mempolitikkannya bagi menjatuhkan kerajaan dipilih secara demokratik.

Perdana Menteri berkata, ia berlaku apabila Edra Energy yang sepatutnya disenaraikan ke Bursa Malaysia pada tahun 2015, gagal berbuat demikian akibat pembangkang mempolitikkan penyenaraian berkenaan.

Jika Edra Energy berjaya disenaraikan ketika itu, ia mampu meraih antara RM18 bilion hingga RM22 bilion, tetapi ia tidak dapat dilakukan. Akibatnya timbul masalah aliran tunai kepada 1MDB._

Tetapi saya perlu nyatakan kerajaan sudah mengambil Langkah menjalankan rasionalisasi terhadap 1MDB dan ia kini berjalan lancar seperti sekarang, projek Tun Razak Exchange dan Bandar Malaysia yang akan menjadi terminal kepada Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR). Projek pembangunan seluas 200 hektar ini akan menjadi sebuah projek hebat dalam beberapa tahun akan datang.

Mengulas lanjut, Najib berkata, laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) setebal 106 muka surat berhubung siasatan 1MDB, tidak menyebut yang beliau bersalah. Malah, katanya, laporan itu juga tidak menyebut beliau mencuri duit 1MDB.
“Adakah duit derma daripada Kerajaan Arab Saudi adalah duit 1MDB, jawapannya tidak sama sekali. Maka atas isu ini, saya ingin menjelaskan laporan itu membuat kesimpulan saya tidak membuat kesalahan,” katanya._

Mengulas tohmahan negara bakal muflis kerana banyak berhutang, Najib yang juga Menteri Kewangan menyifatkan dakwaan itu tidak berasas.

Beliau berkata, hutang negara kekal terkawal dan berkadar 50.8 peratus tahun ini, berbanding paras tertinggi iaitu 100.3 peratus pada 1986.

_”Jika kita nak lihat hutang negara lain seperti Jepun iaitu 240 peratus dan Amerika Syarikat, 108 peratus berbanding Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) adalah lebih tinggi dari Malaysia.”_

Berita Harian


Leave a Reply

Your email address will not be published.