Muhyiddin, 1MDB, Temasik dan Pak Man Telooleh Ab Jalil Backer

Kenyataan Tan Sri Muhyiddin bahawa pada mulanya beliau ingat 1MDB akan menjadi seperti Temasik Holdings adalah sangat dangkal dan menunjukkan kegagalan beliau memahami isu.

1MDB berasal dari Terengganu Investment Authority TIDAK DIAMBIL ALIH untuk memenuhi tujuan sebagai syarikat pelaburan dana kekayaan negara (sovereign wealth fund).

Kita telah ada syarikat yang menguruskan “sovereign wealth fund” Malaysia iaitu Khazanah Nasional.

Jadi membandingkan Temasik Holding dengan 1MDB adalah mengarut kerana 1MDB hanya dimodalkan RM1 juta pada permulaan operasi.
Adakah logik Muhyiddin percaya syarikat bermodalkan RM1 juta bertujuan menguruskan dana kekayaan negara? Jika beliau percaya maknanya ada sesuatu tidak betul dalam pemikiran beliau.

1MDB ketika itu hanyalah syarikat berkaitan kerajaan yang diwujudkan bagi memenuhi agenda kerajaan. Dalam kes ini, menyelesaikan isu tarif tenaga letrik yang berhadapan perjanjian berat sebelah dengan pembekal kroni Mahathir.

Muhyiddin hanya merendahkan standard pemikiran beliau apabila menyamakan 1MDB dengan skim Pak Man Telo.

1MDB merupakan syarikat yang beroperasi mengikut undang-undang dan mempunyai perniagaan yang sah dan telah menjayakan agenda kerajaan untuk menstruktur semula perjanjian berat sebelah antara TNB dengan IPP.

Manakala Pak Man Telo ialah skim cepat kaya yang mengutip wang orang ramai dan membayar dividen secara besar tanpa sebarang sandaran perniagaan dan pelaburan.
Soal kegagalan tadbir urus, masalah hutang dan pertikaian dengan syarikat antarabangsa tidak langsung kena mengena dengan skim menipu wang rakyat biasa seperti Pak Man Telo.

Agaknya bila sertai parti pembangkang mesti kena tunjuk bangang dan merepek.3 thoughts on “Muhyiddin, 1MDB, Temasik dan Pak Man Telo

 • muhyiddin bangang & merepek sebab dulu suka jilat pepek(nika gee)
  makan berpuluh tahun untuk kuman pepek nika gee memberi efek
  efeknya muhyiddin tiba2 jadi bangang cakap merepek

  Reply
 • Tak logik rhg.

  Kalau tujuan untuk selesaikan IPP kroni, kenapa buat real estate venture dan jual beli tanah untuk Tabung Haji Bandar Malaysia TRX.

  Reply
 • macai seperti ‘geekpuk2′ yang suka duduk dalam tong mahataik mahathir memang akan kata tak logik…’geepuk2’ disaran keluar sekali-sekala dari tong taik mahathir supaya dapat hirup udara segar, kegagalan berbuat demikian boleh membuat ‘geekpuk2’ menghidap sakit otak secara berkekalan…ini adalah nasihat ikhlas, semoga ‘geekpuk2’ dapat diselamatkan dari kesialan taik mahathir

  keuntungan dari penjualan IPP kepada syarikat dari cina bukan saja boleh diguna untuk memangkin pembinaan TRX malah tarif elektrik tidak akan dinaikan oleh syarikat dari cina itu untuk tempoh 30 tahun, inilah logik yang telah dilakukan oleh Najib & 1MDB dimana ianya tidaklogik dapat dilakukan oleh musibat anak haram mahathir sekiranya dia masih menjadi PM sekarang ini

  jika IPP itu dibiar kekal ditangan kroni musibat anak haram mahathir, dalam tempoh 30 tahun kroni musibat anak haram mahathir ini akan dapat duit atas angin lagi dari kerajaan sebanyak RM300 bilion kerana sudah tentu kroni musibat anak haram mahathir ini mahu kerajaan membenarkan tarif elektirk dinaikkan dalam perjanjian supaya mereka dapat membuat keuntungan berlipat kali ganda lagi dari sebelumnya…kerajaan dapat jimat RM300 bilion bila 1MDB ambil alih IPP

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.