JAWAPAN MOF KEPADA PETISYEN KEPADA PARLIMEN SWITZERLAND UNTUK PEMULANGAN CHF104 JUTA YANG DIKAITKAN KEPADA 1MDB



KENYATAAN AKHBAR

Berikutan laporan surat pemimpin pembangkang, YB Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan YB Lim Kit Siang yang dihantar kepada Ahli Parlimen Switzerland untuk melobi untuk memulangkan wang berjumlah 104 juta Swiss Franc (CHF) yang dipegang oleh Pengawal Selia Kewangan Switzerland (“FINMA”) yang didakwa berkaitan dengan 1MDB, Kementerian Kewangan (“MOF”) ingin menjelaskan perkara berikut: –

1. MOF menyangkal tuduhan yang dibuat oleh YB Lim Kit Siang, dalam suratnya yang dialamatkan kepada 154 Ahli Parlimen Switzerland, di mana beliau mendakwa aset 1MDB telah disalahgunakan. 1MDB telah memaklumkan kepada MOF dalam satu siri pertanyaan yang dibuat oleh MOF bahawa sebarang tuduhan terhadap asetnya yang dicuri atau disalahgunakan sama ada di dalam atau di luar negara adalah tidak benar sama sekali dan bermotivasikan politik.

2. Berdasarkan pengetahuan MOF, FINMA sedang menyiasat pelbagai bank swasta di Switzerland berikutan aduan bahawa bank-bank ini telah melanggar beberapa undang-undang pengubahan wang haram Switzerland dan mengaut untung secara haram dari beberapa transaksi perbankan tanpa melakukan pemeriksaan latar belakang yang mencukupi ke dalam hubungan perniagaan dan transaksi, yang disifatkan sebagai menjadi kesalahan serius di bawah undang-undang kewangan dan perbankan Switzerland.

3. Kami diberitahu bahawa CHF104 juta itu sebenarnya mewakili jumlah keseluruhan denda atau penalti yang dikenakan oleh FINMA ke atas pelbagai bank swasta kerana melanggar undang-undang kewangan dan perbankan Switzerland dan oleh itu, CHF104 juta itu bukan wang milik Kerajaan Malaysia atau mana-mana agensi atau syarikat berkaitannya.




4. Kami juga telah diberitahu bahawa pengenaan denda itu telah dipertikaikan oleh pelbagai bank Switzerland dan mereka kini sedang merayu kepada Mahkamah Switzerland supaya bank-bank itu dilepaskan daripada sebarang kesalahan.

5. Memandangkan pelbagai pemeriksaan dan audit yang dijalankan oleh pelbagai agensi penguatkuasaan di Malaysia termasuk PAC, SPRM, Polis Diraja Malaysia, AG dan agensi berkaitan lain tidak menunjukkan atau mengesan sebarang dana yang hilang dari 1MDB, Kementerian mendapati sukar untuk mengambil sebarang kedudukan untuk membuat tuntutan daripada Kerajaan Switzerland kerana wang itu bukan milik rakyat Malaysia seperti yang didakwa oleh YB Dr. Wan Azizah dan YB Lim Kit Siang dalam surat mereka kepada Ahli Parlimen Switzerland.

KEMENTERIAN KEWANGAN, MALAYSIA



Leave a Reply

Your email address will not be published.