Antara 1MDB & Kemaluan Dalam Mulut Perempuan (Selain Isterinya), Siapa Lebih Memalukan?HAMPIR semua ahli Parlimen Pakatan yang berucap di Parlimen semalam, menjadikan soal malu ini sebagai agenda masing-masing.  Membuktikan wujud rancangan di kalangan ahli Parlimen Pakatan untuk mengaitkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai memalukan negara dalam soal 1MDB ini.  Kononnya 10 buah negara bercakap tentang 1MDB dan ini memalukan mereka sebagai rakyat.

Itu yang bila Najib memetik bab air di Selangor ketika menjawab soalan Azmin berkaitan 1MDB semalam, Azmin melompat macam beruk dan antara perkataan yang disebutnya ialah MALU.  Kelakar bila dia menyebut perkataan malu sebab satu negara tahu ada gambar menunjukkan “seolah-olah” kemaluannya berada dalam mulut orang lain (bukan isterinya) dan dia masih berani menuduh Najib sebagai memalukan negara pulak?

Sehingga sekarang dia tidak menafikan mahupun menyaman sesiapa lanjutan dari penyebaran gambar-gambar tersebut yang dikaitkan dengan dirinya.  Kalau ikut formula Mahathir ni, memang dia buat kerja itu sebab dia tidak saman.

Apa pun, kelihatannya pada Azmin, biar rakyat busuk sebab tak mandi atau cebok, yang itu tak payah malu, pasal 1MDB pulak kena malu.  Padahal dengan apa cara 1MDB boleh memalukan sesiapa dalam negara ini?  Ada skandal ka, ada rasuah ka, dah melingkup ke syarikat tu kah dan sebagainya.

Tapi yang pentingnya sekarang, berdasarkan itu nampak jelas Pakatan akan menjadikan malu ini untuk memburukkan Perdana Menteri.
Hakikatnya, yang memalukan negara dalam isu 1MDB ini ialah Mahathir dan Pakatan sendiri.  Duit tak hilang, dia kata hilang, dan Mahathir menghantar operatifnya seperti Khairudin dan Matias ke 7 buah negara asing untuk membuat laporan mengenai 1MDB – termasuk di Amerika Syarikat.

Kemudian Mahathir menuduh 1MDB ini memalukan negara, padahal yang buat melapor tentang 1MDB di kesemua negara tersebut ialah dia (melalui orang-orangnya), nampak?  Tapi Mahathir buat laporan saja, buktinya tak disertakan, tak hairanlah sehingga sekarang – selepas bertahun-tahun, 1MDB dan Perdana Menteri tidak didakwa oleh mana-mana Mahkamah di semua negara terbabit.

Rakyat tak seharusnya termakan dengan propaganda yang sebegini.  Kita tahu 1MDB hanya alat untuk Mahathir jadi Perdana Menteri semula, sama seperti Anwar dan Kit Siangmenjadi isu seperti skandal Forex, pengambilahan syarikat perkapalan milik MIrzan oleh Petronas untuk menjatuhkan Mahathir dulu.

Benda sama saja, pusing-pusing macam itu juga.Leave a Reply

Your email address will not be published.