NFC Bukan Hikayat Skandal Tapi Kisah Si Penipu Dapat Jadi Ahli Parlimen SajaSEMALAM tersebar cerita sedih seorang ahli politik yang baru dijatuhkan hukuman penjara 30 bulan oleh Mahkamah kerana jenayah mendedahkan penyata kewangan syarikat NFC.  Turut dihukum bersama dengannya ialah seorang bekas kerani bank yang bersubahat dengan kerja tidak amanah itu.

Ahli politik yang sama juga telah dijatuhkan hukuman 18 bulan penjara sebelum ini kerana mendedahkan dokumen yang diklasifikasikan sebagai rahsia.  30 campur 18 dah 48 bulan – beraya sakanlah dia dalam penjara.  Begitupun, mengikut sistem keadilan negara kita, masih lagi boleh merayu di Mahkamah lebih tinggi.

Tapi yang menarik perhatian penulis ialah komen-komen membela ahli politik ini oleh para penyokongnya.  Masih lagi ramai dikalangan mereka ini yang percaya ada skandal telah didedahkan dan ahli politik berpewatakan lembut berkenaan menjadi mangsa kerana dedahkan skandal tersebut.

Bila tanya apa skandal yang didedahkan dan dibuktikan di Mahkamah mana?  Haram tak boleh nak jawab.

Padahalnya, pada tahun 2015, Pengerusi Ekskutif NFC dibebaskan dari Mahkamah atas tuduhan pecah amanah berhubung pemberian pinjaman mudah yang dikatakan skandal itu. Seterusnya membuktikan apa yang dikatakan tentang skandal itu, tidak wujud sebenarnya.
NFC sebetulnya bukan cerita skandal tapi satu kisah bagaimana seorang penipu berjaya mengambil kesempatan laporan audit 2010 mengenai masalah dalam projek tersebut untuk mengaup keuntungan bagi dirinya sendiri.  Jelas, pada waktu isu ini berlaku, hanya dia saja yang dapat untung sebab tak pasal menang besar di Pandan selepas itu walaupun tidak ada sekuman jasa yang diberikan.  Hanya kerana isu ni saja.

Yang kerani bank tu bodoh begitu saja kena buang dan sekarang turut sama dipenjarakan, yang dia dapat jadi ahli parlimen.

Kisah sebegini (pemimpin Pakatan mendapat untung bila rakyat biasa menjadi mangsa) macam dah biasa kita dengar ye tak?  Dulu gaduh-gaduh nak gantikan Khalid di Selangor macam itu juga, rakyat lagi yang kena.  Selalunya macam itulah, senang mereka dapat, yang susahnya rakyat.

 Leave a Reply

Your email address will not be published.