Tertanya-tanya apa motif ustaz Abu Shafiq memperlecehkan PM

Sebaran :

oleh Kang Nasir

Ziarah Makam Rasulullah saw amalan yang dituntut iaitu sunat Muakad.
Seseorang yang menziarahi kubur Nabi saw disunatkan mengucapkan salam kepada baginda saw dengan ucapan:
ﺍﻟﺴﻼﻡ ﻋﻠﻴﻚ ﺃﻳﻬﺎ ﺍﻟﻨﺒﻲ ﻭﺭﺣﻤﺔ ﺍﻟﻠﻪ ﻭﺑﺮﻛﺎﺗﻪ ، ﻭﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻚ ﻭﻋﻠﻰ ﺁﻟﻚ ﻭﺃﺻﺤﺎﺑﻚ
“Assalaamu ‘alaika ayyuhan Nabiyyu wa rahmat Allaahi wa barakaatuhu, wa sallallaahu ‘alaika wa ‘ala aalika wa ashaabika”
“Ucapan salam keatas kamu, Ya Nabi dengan Rahmat dan Berkat Allah, dan moga Allah merahmati kamu , keluarga kamu dan sahabat kamu”

Sebab itu saya tertanya-tanya. Apa motif ustaz ASWAJA memperlecehkan PM?
Yang saya tahu. Orang yang berilmu menegur pemimpin bukan begini caranya. Saya ni sekadar MAKMUM kepada ilmuan #ASWAJA. Adakah ustaz anggap ziarah pusara arwah ibu bapa kita tu masuk dalam liang lahad?

Saya yakin. PM ziarah makam Rasulullah saw atas nasihat ilmuan TAREKAT TASAWUF. Kerana para ilmuan itu menekankan menziarahi makam Rasulullah saw hukumnya SUNAT MUAKAD iaitu amalan sunat yang dituntut.

Menurut Imam Nawawi dalam Al-Majmuk dan Al-Azkar , ziarah ke Makam Rasulullah adalah “sunnah muakkad” atau ibadah yang sangat dianjurkan, walaupun tidak sampai tingkatan wajib. Begitu juga berdoa di Makam Rasulullah SAW hukumnya sunnah baik bagi jamaah haji dan umroh atau bagi mereka yang datang khusus untuk datang ke masjid Nabawi dan ziarah saja.
Beliau dalam Al-Majmuk 8/253 menyatakan:
ﻭﺍﻋﻠﻢ ﺃﻥ ﺯﻳﺎﺭﺓ ﻗﺒﺮ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ ﻣﻦ ﺃﻫﻢ ﺍﻟﻘﺮﺑﺎﺕ ﻭﺃﻧﺠﺢ ﺍﻟﻤﺴﺎﻋﻲ ، ﻓﺈﺫﺍ ﺍﻧﺼﺮﻑ ﺍﻟﺤﺠﺎﺝ ﻭﺍﻟﻤﻌﺘﻤﺮﻭﻥ ﻣﻦ ﻣﻜﺔ ﺍﺳﺘﺤﺐ ﻟﻬﻢ ﺍﺳﺘﺤﺒﺎﺑﺎ ﻣﺘﺄﻛﺪﺍ ﺃﻥ ﻳﺘﻮﺟﻬﻮﺍ ﺇﻟﻰ ﺍﻟﻤﺪﻳﻨﺔ ﻟﺰﻳﺎﺭﺗﻪ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ ﻭﻳﻨﻮﻱ ﺍﻟﺰﺍﺋﺮ ﻣﻦ ﺍﻟﺰﻳﺎﺭﺓ ﺍﻟﺘﻘﺮﺏ ﻭﺷﺪ ﺍﻟﺮﺣﻞ ﺇﻟﻴﻪ ﻭﺍﻟﺼﻼﺓ ﻓﻴﻪ ، ﻭﺇﺫﺍ ﺗﻮﺟﻪ ﻓﻠﻴﻜﺜﺮ ﻣﻦ ﺍﻟﺼﻼﺓ ﻭﺍﻟﺘﺴﻠﻴﻢ ﻋﻠﻴﻪ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ ﻓﻲ ﻃﺮﻳﻘﻪ ، ﻓﺈﺫﺍ ﻭﻗﻊ ﺑﺼﺮﻩ ﻋﻠﻰ ﺃﺷﺠﺎﺭ ﺍﻟﻤﺪﻳﻨﺔ ﻭﺣﺮﻣﻬﺎ ﻭﻣﺎ ﻳﻌﺮﻑ ﺑﻬﺎ ﺯﺍﺩ ﻣﻦ ﺍﻟﺼﻼﺓ ﻭﺍﻟﺘﺴﻠﻴﻢ ﻋﻠﻴﻪ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ ﻭﺳﺄﻝ ﺍﻟﻠﻪ ﺗﻌﺎﻟﻰ ﺃﻥ ﻳﻨﻔﻌﻪ ﺑﻬﺬﻩ ﺍﻟﺰﻳﺎﺭﺓ ﻭﺃﻥ ﻳﻘﺒﻠﻬﺎ ﻣﻨﻪ
“Berziarah ke makam Rasulullah itu termasuk ibadah terpenting dan perjalanan paling menguntungkan. Apabila pelaku haji dan umroh selesai ibadahnya dari Makkah, maka sunnah muakkad (sangat disunnahkan) baginya berangkat menuju Madinah untuk berziarah ke makam Nabi dan berniat ibadah, mengkhususkan perjalan padanya dan membaca shalawat di sana. Ketika sedang dalam perjalanan maka hendaknya memperbanyak baca sholawat. Ketika mata sudah melihat pepohonan Madinah dan tanah haramnya, maka hendaknya semakin memperbanyak baca sholawat pada Nabi agar ziarah ini bermanfaat baginya dan diterima Allah.”

Manakala. Hikmah dan manfaatnya pula.
Syeikh Sayid Bakri bin Sayid M Syatho Dimyathi dalam I‘anatut Tholibin , menyatakan:
ﻗﺎﻝ ﺑﻌﻀﻬﻢ : ﻭﻟﺰﺍﺋﺮ ﻗﺒﺮ ﺍﻟﻨﺒﻲ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ ﻋﺸﺮ ﻛﺮﺍﻣﺎﺕ . ﺇﺣﺪﺍﻫﻦ ﻳﻌﻄﻰ ﺃﺭﻓﻊ ﺍﻟﻤﺮﺍﺗﺐ . ﺍﻟﺜﺎﻧﻴﺔ ﻳﺒﻠﻎ ﺃﺳﻨﻰ ﺍﻟﻤﻄﺎﻟﺐ . ﺍﻟﺜﺎﻟﺜﺔ ﻗﻀﺎﺀ ﺍﻟﻤﺂﺭﺏ . ﺍﻟﺮﺍﺑﻌﺔ ﺑﺬﻝ ﺍﻟﻤﻮﺍﻫﺐ . ﺍﻟﺨﺎﻣﺴﺔ ﺍﻷﻣﻦ ﻣﻦ ﺍﻟﻤﻌﺎﻃﺐ . ﺍﻟﺴﺎﺩﺳﺔ ﺍﻟﺘﻄﻬﻴﺮ ﻣﻦ ﺍﻟﻤﻌﺎﻳﺐ . ﺍﻟﺴﺎﺑﻌﺔ ﺗﺴﻬﻴﻞ ﺍﻟﻤﺼﺎﻋﺐ . ﺍﻟﺜﺎﻣﻨﺔ ﻛﻔﺎﻳﺔ ﺍﻟﻨﻮﺍﺋﺐ . ﺍﻟﺘﺎﺳﻌﺔ ﺣﺲ ﺍﻟﻌﻮﺍﻗﺐ . ﺍﻟﻌﺎﺷﺮﺓ ﺭﺣﻤﺔ ﺭﺏ ﺍﻟﻤﺸﺎﺭﻕ ﻭﺍﻟﻤﻐﺎﺭﺏ
Sebagian ulama mengatakan bahwa orang yang menziarahi makam Rasulullah SAW berhak menerima 10 kehormatan dari Allah SWT.
1. Diberikan derajat tertinggi di sisi Allah.
2. Disampaikan pada cita-cita tertinggi.
3. Dipenuhi keperluannya.
4. Diberikan banyak anugerah-Nya.
5. Diselamatkan dari bencana.
6. Dilindungi dari aib.
7. Dimudahkan dalam kesulitan.
8. Diringankan bebanmya dalam musibah.
9. Dapat merasakan apa yang akan terjadi.
10. Mendapatkan limpahan rahmat Allah SWT.

Jadi. Apa masalahnya ziarah Makam Rasulullah saw walau tak masuk dalam liang lahad? Dan apa motif sebenar sehingga ustaz sengaja mahu bangga nak jadi GLEMOR macam artis-artis seperti Siti Nurhaliza, Nur Fatiya dan lain-lain. Setakat ini dosa berantai sehingga dipergunakan untuk memfitnah menghina menghukum oleh lebai ahli syurga seramai 925 orang pada pukul 12.30pm 5hb. Feb. 2018.

Sedangkan jika kita MASUK atau MELALUI kawasan perkuburan itu pun Nabi ajar agar kita mengucapkan salam kepada ahli-ahli kubur seperti berikut:
ﺍﻟﺴَّﻠَﺎﻡُ ﻋَﻠَﻴْﻜُﻢْ ﺃَﻫْﻞَ ﺍﻟﺪِّﻳَﺎﺭِ ﻣِﻦْ ﺍﻟْﻤُﺆْﻣِﻨِﻴﻦَ ﻭَﺍﻟْﻤُﺴْﻠِﻤِﻴﻦَ ﻭَﺇِﻧَّﺎ ﺇِﻥْ ﺷَﺎﺀَ ﺍﻟﻠَّﻪُ
ﺑِﻜُﻢْ ﻟَﺎﺣِﻘُﻮﻥَ ﻧَﺴْﺄَﻝُ ﺍﻟﻠَّﻪَ ﻟَﻨَﺎ ﻭَﻟَﻜُﻢْ ﺍﻟْﻌَﺎﻓِﻴَﺔَ
Bacaan: Assalaamu ‘alaikum ahladdiyaari minal mu’miniina wal muslimiina wainnaa insyaa Allaahu bikum laahiquuna nas’alullaaha lanaa walakumul ‘aafiyah.
Artinya: “Semoga keselamatan terlimpahkan kepada kalian wahai penduduk alam barzah, dari kaum mukminin & muslimin. Sesungguhnya kami akan menyusul kalian insya Allah. Dan kami meminta Allah untuk kami & kalian agar diberi keselamatan.”
(HR. Ibnu Majah)

Maka itulah saya bertanya. Apa motif ustaz? Walaupun tidak berada disisi makam tapi berada dikawasan itu selawat dan salam kita diterima dan sanpai juga kan?

 

Makam 10,000 sahabat

Apa motif Hishammuddin mahu cari Jho Low

Sandiwara Mahathir terbantut- Dihalang ziarah kubur Arwah Nik Aziz


Sebaran :

One thought on “Tertanya-tanya apa motif ustaz Abu Shafiq memperlecehkan PM

  • luaran atau zahir nampak berkilau bagai dapat cahaya iman tapi hati masih ada karat punya ustaz…jika tak mampu bersihkan karat boleh jadi khawarij

    ostad PAS pun kurang sekarang ini memperlekeh PM, jangan harap mereka nak sokong bersama kau(abu shafiq) perlekeh PM…kalau kafir laknat DAP boleh le sokong suka dengan kau punya perlekehan terhadap PM

    Reply

Leave a Reply