400 aduan AGM PPBM diterima

Sebaran :

Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) sedang menyiasat lebih 400 adu­an yang diterima oleh jabatan itu berkaitan isu perhimpunan agung tahunan (AGM) pertama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Ketua Pengarah ROS, Surayati Ibrahim berkata, siasatan itu dijalankan dengan terperinci dan akan mengambil masa yang agak panjang.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan ahli-ahli parti tersebut agar tidak emosional dalam isu berkenaan dan memberi kepercayaan penuh kepada ROS untuk menjalankan siasatan.

“Siasatan ini melibatkan aduan yang banyak dan tidak mungkin dapat diselesaikan sehari, seming­gu atau sebulan. Jadi, tidak perlulah untuk mengadakan perhimpunan aman kerana saya khuatir akan berlaku pula perkara-perkara tidak diingini.

“Sebaliknya, jika mereka mempunyai bukti sokongan atau tambahan, kita minta mereka menghantarnya ke pihak ROS. Kita boleh lengkapkan siasatan melalui data-data baharu ini kelak,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan bekas Exco Latihan dan Pengkaderan Pemuda PPBM, Muhd. Syazwan Ahmad Zainal hari ini bahawa ahli-ahli parti itu akan mengadakan perhimpunan aman di ROS, Putrajaya.

Perhimpunan aman tersebut akan dibuat jika masih tiada tindakan diambil terhadap ke­pemimpinan parti itu berhubung isu perhimpunan agung tahunan pertamanya didakwa yang melanggar ketetapan perlembagaan parti.

Muhd. Syazwan berkata, tempoh seminggu diberikan mulai hari ini kepada ROS untuk mengambil tindakan terhadap kepemimpinan PPBM yang jelas me­langgar perlembagaan parti itu.

Sementara itu, Surayati berkata, ahli-ahli PPBM perlu rasional dalam tindakan mereka berhubung isu berkenaan.

“Apa-apa pun, saya berharap ahli-ahli PPBM ini memastikan tindakan mereka berdasarkan Perlembangaan dan undang-undang,” katanya.

Utusan


Sebaran :

Leave a Reply