Saman menanti Rafizi

Sebaran :

KENYATAAN MEDIA
MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI
DATUK SERI ABDUL RAHMAN DAHLAN

1. Saya merujuk kepada sidang media Rafizi Ramli yang disiarkan secara langsung melalui Akaun Facebook milik beliau semalam, 08.01.2018.

2. Saya juga merujuk kepada sidang media saya bertarikh 11.12.2017 berhubung tindakan Rafizi Ramli yang menyiarkan kenyataan palsu dan tidak benar terhadap saya berkenaan pemberian kontrak Ekspo Negaraku 2017 yang kononnya diberikan kepada abang saya bernama Raslan Dahlan melalui syarikatnya PICO Intergrated Exhibit (M) Sdn Bhd.

3. Melalui sidang media saya tersebut, saya ada memaklumkan bahawa saya telah mengarahkan peguam saya untuk memberikan pandangan dari segi undang-undang berhubung penerbitan kenyataan Rafizi Ramli tersebut.

4. Setelah meneliti pandangan undang-undang yang telah diberikan oleh peguam saya, saya telah mengarahkan peguam saya untuk memulakan tindakan undang-undang terhadap Rafizi Ramli.

5. Lanjutan daripada itu, peguam saya, Tetuan Raja Riza & Associates telah mengeluarkan surat tuntutan bertarikh 05.01.2018 kepada Rafizi Ramli melalui serahan secara pos berdaftar dan secara serahan ke diri pada hari yang sama.

6. Walaubagaimanapun, serahan secara kediri pada hari tersebut gagal berikutan Rafizi Ramli tiada dipejabatnya di Pusat Khidmat Parlimen Pandan.

7. Cubaan serahan secara kediri buat kali kedua telah dilakukan semalam 08.01.2018 di alamat yang sama. Namun, Rafizi Ramli masih tiada di pejabatnya. Oleh yang demikian, surat tuntutan tersebut telah diterima oleh Mohd Shariffudin dipercayai kakitangan di Pusat Khidmat Parlimen Pandan tersebut.

8. Surat tuntutan tersebut menuntut antara lainnya supaya Rafizi Ramli menarik balik kenyataan beliau tersebut dan menerbitkan permohonan maaf terhadap saya dalam tempoh 7 hari dari tarikh surat tuntutan tersebut.

9. Saya telah dinasihatkan oleh peguam saya bahawa tempoh surat tuntutan tersebut masih belum matang.

10. Sekiranya Rafizi Ramli gagal untuk mematuhi surat tuntutan tersebut dalam tempoh masa yang telah ditetapkan, saya akan mengarahkan peguamcara saya untuk memfailkan saman fitnah terhadap Rafizi Ramli.

DATUK SERI ABDUL RAHMAN DAHLAN
MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI

09 JANUARI 2017

Kami menyeru dan merayu agar DS Abdul Rahman ambil tindakan undang-undang.

 


Sebaran :

Leave a Reply