Benarkah Mahathir Tidak Layak Bercakap Soal Islam?

Sebaran :

SEJAK kebelakangan ini kita melihat Tun Dr Mahathir Mohamad sering bercakap mengenai Islam. Perkara tersebut mengundang rasa tidak selesa dikalangan rakyat memandangkan beliau amat sinonim dengan cara hidup yang dilihat liberal.

Malah anak perempuan Mahathir sering melaungkan perkara-perkara yang menguris hati umat Islam. Beliau turut sama memperjuangkan kebebasan seksualiti Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgendar.

Disamping itu juga Marina yang juga pengasas bersama kumpulan Sisters In Islam (SIS) bersungguh-sungguh membawa fahaman liberal yang bertentangan dengan ajaran Islam yang sebenar.

Tambahan pula, isteri Mahathir sendiri turut mendedahkan bahawa beliau tidak suka melihat Siti Hasmah bertudung sehingga lebih sanggup memalingkan muka daripada memandang wajah isteri yang bertudung.

Oleh itu, apabila Mahathir bercakap soal Amar Makruf Nahi Mungkar maka umat Islam merasakan amat janggal sekali. Beliau dilihat tidak mengamalkan apa yang beliau perkatakan. Mahathir dilihat tidak layak bercakap isu Islam.

Naib Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah mendakwa sejak dahulu lagi Mahathir “begitu alergik dengan agama”. Beliau sememangnya sering memberikan respons yang keras dalam hal membabitkan agama.

Sabtu lalu Mahathir menyifatkan mufti turut bertanggungjawab terhadap tragedi Memali 1985, kerana pada ketika itu tidak bersuara membantah “Amanat Haji Hadi” yang menurutnya punca berlakunya peristiwa hitam itu.

“Inilah hasil daripada fatwa yang dikeluarkan oleh orang politik yang tidak ditangkis oleh mufti.
“Saya fikir mufti-mufti patutlah bertanggungjawab kenapa berlaku peristiwa Memali, ia tidak akan berlaku kalau awal-awal lagi mufti mencabar Amanat Hadi (yang malah) tidak disangkal oleh mereka,” kata Mahathir.

Mungkinkah kenyataan beliau ini dibuat memandangkan isu Memali semakin panas ketika ini. Ramai pihak mahu orang yang bertanggungjawab dibawa ke muka pengadilan. Menurut sumber, Mahathir dikatakan mempunyai kaitan rapat dengan perkara ini.


Sebaran :

6 thoughts on “Benarkah Mahathir Tidak Layak Bercakap Soal Islam?

 • Almarhum TGNA pernah kata M tidak pernah bangkit dari tidor waktu suboh. Maknanya M tidak pernah solat suboh (?) . M saperti biasa jawab yang membuat orang ketawa ” sejak bila dia tidor dengan saya “.

  TGNA tidak akan keluarkan kenyataan begitu tanpa sebarang dalil. Menuduh orang tidak beribadah sedangkan orang itu sebenarnya taat kerjakan ibadah adalah berdosa. TGNA tidak akan lakukan dosa serupa ini.

  Reply
 • penulis lupa hendak senaraikan satu lagi sebab kenapa mahathir tidak layak bercakap tentang Islam…sebab yang lupa disenaraikan kenapa mahathir tidak layak bercakap tentang Islam ialah dia buat buta & tuli membiarkan anaknya meraih kentungan makan hasil haram dari bisnes penjualan air kencing syaitan(arak bernama san miguel)

  lupa nak kata, mahathir juga tidak layak bercakap tentang demokrasi(kebebasan bersuara)…ibarat bontot mahathir penuh melekat dengan tahi bila dia bercakap tentang kebebasan bersuara

  Reply
 • perkara haram & sesat lain mahathir lakukan ialah dia bertuhankan fitnah untuk menjatuhkan DS Najib, oleh itu adalah menjijikkan bila mahathir bercakap tentang Islam…ibarat haji bakhil mengangkat sebelah kakinya nak lesing labu & labi, itulah yang patut kita lakukan pada mahathir tapi memandangkan mahathir tak lama lagi nak masuk liang lahad kerana usia tuanya yang terlajak diberi subsidi itu, adalah lebih baik kita batalkan sahaja nak bagi betul2 lesing style haji bakhil itu tapi kalau ada nak bagi juga teruskan sahaja!

  Reply
 • Dgn institusi agama pun nak bermusuhan, dgn institusi raja pun nak bermusuhan, dgn institusi kehakiman pun nak bermusuhan ..mahathir..mahathir..

  Reply
 • Secara umumnya kita boleh tazkirahkan apakah seorang islam akan buat dalam usia 93 tahun.

  1. Hentikan segala perbuatan buruk kerana perbuatan buruk yang dimungkari hanya mendatangkan dosa. Usia begitu tidak mampu terima apa2 dosa kerana sudah terlalu lanjut.
  2. Memfitnah, mencaci, mengata, berbohong merupakan antara perbuatan buruk yang mendatang kan dosa. Tapi itulah yang sedang dilakukan oleh si 93 tahun ini.
  3. Bertaubah tiap hari mohon pengampunan. Taubah dimulakan dengan solat , doa dan istighfar.
  4. Terus beristighfar diluar solat . Ditambah dengan wirid dan zikir yang lain nya.
  5. Mohon pada yang Esa untuk diberi hidayah serta kebaikan buat mensyukuri atas segala nikmat yang telah diberi olehNya.
  6. Terlalu banyak nikmat yang diberi , malah nikmat untuknya sudah melimpah ruah.
  7. Nikmat yang paling besar ialah kesihatan yang diberi olehNYa sehingga dapat hidup hingga 93 tahun.
  8. Bertahjud, baca Quran, Dhuha, berjemaah, bersedekah tiap hari, berwudhu dan beristighfar kerana ini adalah 7 sunnah Rasulullah yang dipesan buat kita amalkan .
  9. Ingatlah ramai antara kita yang baru 30an sudah terpaksa dirawat dipusat dialysis. Ramai yang 40an sudah dirawat untuk kanser phostat. Ramai yang sudah makan ubat untuk diabetic yang dihidapi bertahun2. Ramai yang sudah buat bypass jantung.
  10. Ingatlah. Ingatlah. Ingatlah.
  11. Ingatlah balasan Allah itu keras sekali.
  12. Ingatlah kita tiada kudrat untuk menolak azab Allah jika azab itu mendatangi kita.
  13. Ingatlah kita manusia lemah, tidak kuat. Bukti lemahnya kita ketika terasa untuk terkencing. Adakah apa2 yang boleh kita buat untuk menahan dari terkencing . Adakah ubat yang boleh ditelan untuk tanggohkan kencing buat bertahan 4 jam lagi.
  14. Dimana kekuatan kita jika terkencing pun kita tak boleh tahan.
  15. Maka, ingatlah, ingatlah, ingatlah.

  Reply

Leave a Reply