Bila ‘Pengkhianat’ Mengutuk ‘Pengkhianat’…

Sebaran :

Seperti yang dijangka, AGM parti ‘cap bunga’ menyaksikan ia menjadi medan untuk mereka terus berhikayat mengenai dongeng-dongeng moden semata-mata untuk menjejaskan nama UMNO dan kepimpinan Dato’ Seri Najib Tun Razak. Itu normal.

Namun begitu, agak simpati juga menyaksikan ribuan bekas ahli parti ‘cap bunga’ yang bertindak keluar parti itu sebelum ini juga menjadi ‘bahan’ kecaman. Kononnya mereka keluar parti itu ‘pengkhianat’ dan mempunyai agenda mendapatkan jawatan dalam parti?

Agak menarik untuk diulas tentang tuduhan ‘negarawan maksum’ dan ‘macai-macai’nya itu. Bak kata pepatah, paku dulang paku serpih, mengata orang, tapi dia yang lebih!

Ketika PAS dilanda masalah dalaman di mana Presidennya disanggah dan cuba dijatuhkan, ramai akar umbi PAS yang tidak menyangka bekas Timbalan Presidennya tergamak ‘jadi gila’ keluar parti dan menubuhkan parti baru bersama ‘konco-konco’nya.

Setelah tertubuhnya PAN, maka PAS melabel parti serpihan itu sebagai pengkhianat perjuangan parti. Asasnya adalah kerana setelah tewas bertanding, mereka tidak dapat menerimanya, tubuhkan parti baru, bersekongkol dengan musuh parti dan berikrar mahu memusnahkan PAS.

Ia hampir sama dengan apa yang berlaku di dalam UMNO. Setelah gagal menjatuhkan Najib dari dalam parti, maka dia keluar parti. Anaknya dan bekas Timbalan Presiden UMNO pula sengaja cari jalan supaya dipecat dari parti dan akhirnya dipecat.

Pada pandangan penulis, nampak sangat niatnya yang tidak betul dan tidak ikhlas. Sengaja cari ‘pasal’, keluar parti, tubuh parti baru, lantik diri sendiri ke jawatan tertinggi parti, bersekutu dengan musuh parti dan berikrar untuk musnahkan bekas parti.

Modus operandinya hampir sama walaupun plotnya agak tidak serupa. Namun ‘ending’nya mereka khianat pada bekas parti, bukan? Motif mereka sama dan bagai terdapat elemen ‘dendam’ akibat kehilangan sesuatu yang mereka tidak dapat daripada bekas parti.

Jadi, siapa sebenarnya yang khianat? Mereka gelar bekas ahli ‘cap bunga’ sebagai pengkhianat, tapi sedarkah mereka bahawa mereka lebih awal bergelar pengkhianat, bukan? Mereka lupa? Mereka nyanyuk? Atau mereka menghidap alzheimer?

Tidak perlulah retorik dan poyo sangat mengutuk orang. Patutnya mereka ‘cermin diri sendiri’ terlebih dahulu sebelum mengecam orang yang mereka ajar untuk jadi khianat pada perjuangan. Tapi mustahil sangatlah untuk mereka sedar kerana mungkin mereka menyangka mereka itu ‘maksum’…

Pada penulis, pelbagai fakta dan perkara sebenar telah didedahkan oleh bekas-bekas ahli parti ‘cap bunga’ itu. Majoritinya itulah yang ‘dia’ hidupkan dulu di dalam UMNO. 22 tahun lamanya, bukan mudah untuk kikis budaya itu dalam parti UMNO sebelum ini.

Syukurlah ‘virus’ seperti itu sudah hampir pupus dalam UMNO. ‘Bapa virus’ itu sudah keluar dari UMNO dan menjadi ‘parasit’ dalam parti baru yang ditubuhkannya. Kita lihat nanti berapa lama ‘cap bunga’ itu boleh ‘hidup’. Sekarang pun sudah ‘layu’ hampir lunyai tak laku, kan?


Sebaran :

Leave a Reply