Kenyataan Chin Tong menghina tentera

Sebaran :

View of KL on the 27jun 2013. All most with out haze. Taken at tasik Titiwangsa.
Tuduhan Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong ko­nonnya pembinaan kem di Sembrong, Johor adalah bermotifkan politik bukan sahaja tidak berasaskan kebenaran bahkan menghina anggota tentera di negara ini.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohd. Johari Baharum berkata, kenyataan tersebut seolah-olah menuduh anggota tentera boleh dipergunakan demi kepentingan pihak tertentu.

“Hakikatnya Barisan Nasional (BN) tidak pernah mempergunakan mana-mana pihak ter­utamanya anggota tentera bagi mencapai kemenangan dalam pilihan raya. Cuba anda lihat di Port Dickson (Telok Kemang) dan Lumut yang mempunyai kem-kem tentera besar, bukankah ahli Parlimen mereka datangnya da­ri­pada pembangkang?

“Penghinaan terha­dap anggota tentera ini dah lama berlaku sehingga mereka sang­gup mengangkat Mat Indera sebagai pejuang. Mereka ini golongan yang tidak bertanggungjawab jadi dia boleh bercakap apa saja tanpa berpaksikan kebenaran,” katanya.

Beliau berkata demikian da­lam sidang akhbar selepas menyempurnakan Majlis Penyampaian Sumbangan Bantuan Awal Persekolahan bersama UEM Group Berhad di Dewan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) di sini hari ini.

Pada majlis itu seramai 400 pelajar di Parlimen ini menerima bantuan berupa dua pasang pakaian seragam, kasut, beg sekolah, stokin dan set alat tulis.

Beliau mengulas kenya­taan Chin Tong dalam sebuah portal berita baru-baru ini yang mendakwa pembinaan kem dalam kawasan Parlimen Sembrong bermotifkan politik bagi memberi kelebihan kepada Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang merupakan Ahli Parlimen Sembrong dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Mengulas lanjut katanya, secara peribadi beliau melihat kedudukan Hishammuddin di Parlimen Sembrong yang didakwa mahu diselamatkan dengan pembinaan kem tersebut adalah sangat kukuh dan disebabkan itu, apa yang diperkatakan Chin Tong merupakan perkara yang tidak betul.

“Pembinaan kem-kem askar ini pun bukan dilakukan secara suka-suka sebaliknya mengikut perancangan strategik yang diatur oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Dan untuk mengatur gerak kedudukan anggota tentera di sesuatu kawasan itu pula, tidak semestinya memerlukan kem-kem besar kerana mereka boleh saja ditugaskan di kawasan tertentu sekiranya sudah terdapat bangunan taktikal bagi menjalankan kerja-kerja pentadbiran,” kata­nya.

Tambahnya setakat ini terdapat 12 kem tentera yang sedang dirancang untuk dibangunkan dengan salah satu daripadanya adalah di Felda Sahabat, Lahad Datu.

Utusan


Sebaran :

Leave a Reply