Sarawak Tidak Mahu “Mahathirisme”

Sebaran :

Istilah “Mahathirisme”, satu cubaan untuk mencipta gelombang sokongan terhadap Mahathir, telah dipopularkan oleh pentaksub-pentaksub beliau. Tujuannya, untuk mempengaruhi rakyat, agar bersama-sama mantan perdana menteri itu dalam misinya untuk semata-mata menjatuhkan DS Najib Razak, disamping desas desus menawarkan dirinya sebagai pengganti.

Tanpa membelakangkan sumbangan mantan perdana menteri itu kepada negara ini, Sarawak dilihat cukup konsisten dan tidak mahu “The Return of Mahathir” ke arena politik, apatah lagi mengambil alih tampuk kuasa sebagai perdana menteri untuk sekali lagi. Pendirian tidak mahu “Mahathirisme” ini cukup jelas, dan dapat dilihat sewaktu Persidangan Perwakilan ke 24, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) semalam.

Ia menceritakan bagaimana rakyat Sarawak kini cukup senang dengan pendekatan yang dibawa oleh Perdana Menteri DS Najib Razak dalam membawa pembangunan dan memberikan hak-hak kepada Sarawak, selaras dengan apa yang termaktub di dalam Perjanjian Malaysia 1963. Sudah tentu proses membangunkan Sarawak akan mengambil masa, namun komitmen Pengerusi Barisan Nasional itu dilihat cukup disenangi dan dialu-alukan oleh para perwakilan SUPP berbanding mantan perdana menteri 22 tahun.

Sedang tempoh menjadi Perdana Menteri yang baru mencecah 8 tahun sahaja, DS Najib Razak membuktikan bahawa Sarawak dekat di hati beliau, dengan jumlah “turun padang” ke Sarawak lebih banyak berbanding di zaman era 22 tahun memerintah.

Sentimen “tidak mahu Mahathirisme” ini turut sama dirasai tidak hanya Sarawak, malahan juga di Sabah, menceritakan bagaimana Perdana Menteri DS Najib Razak lebih popular berbanding Mahathir. Apa tidaknya, beberapa pemimpin politik di Sabah pernah menjadi mangsa ISA, gara-gara membangkitkan apa yang termaktub di dalam Perjanjian Malaysia 1963.

Benarlah era masakini cukup berbeza dengan era 22 tahun. Pentadbiran DS Najib Razak dilihat membuka pintu seluas-luasnya untuk sebarang perbincangan mengenai masa depan Sabah dan Sarawak, berbanding sebelumnya.

Cabaran yang dihadapi oleh Perdana Menteri DS Najib Razak lebih getir, kerana apa yang telah dilalui oleh Sabah dan Sarawak setelah merasa dipinggirkan pada era 22 tahun pemerintahan sebelum ini. Namun, sebagai pemimpin yang berjiwa besar, DS Najib Razak mengambil semua tanggungjawab itu, menyelesaikan satu persatu, demi sebuah “better nation”, and “stronger Malaysia”.


Sebaran :

One thought on “Sarawak Tidak Mahu “Mahathirisme”

  • Bukan nak katalah, Madey hanya jejak kaki ke Sarawak bila nak jenguk projek Bakun sbb diberikan pada kroni..itu sahaja. Membiarkan Ketua Menteri sendiri bangunkan Sarawak dengan sedikit dana dari Pusat…wang royalti minyak madey sapu

    Reply

Leave a Reply