“Rugi” RM 160 Billion: Johari Sekolahkan Mahathir Bodoh-Bodoh Gitu Saja

Share

WALAUPUN mengambil masa yang agak panjang, penjelasan Menteri Kewangan II, Datuk Johari Abd Ghani semalam bahawa Mahathir menipu kononnya Bank Negara Malaysia rugi RM 160 billion sepanjang 3 tahun lepas, sudah lebih dari cukup untuk menyerlahkan kemunafikannya.

Kita tahu apa pandangan Johari terhadap Mahathir dan tidak hairan kenapa ambil masa yang sangat panjang untuk dia menjawab benda yang mudah macam itu tapi bak kata orang, better late than never.  Nasib baik sementara menunggu Menteri menjawab, dari awal pun kita tahu dakwaan Mahathir ini mengarut atas beberapa sebab, antaranya:-

  • ‘Kerugian’ berdasarkan penyusutan dalam rizab negara, bukan laporan dari Bank Negara sendiri atau mana-mana agensi antarabangsa
  • Dakwaan hanya muncul selepas kerugian Forex 1989-1992 yang disebabkan oleh Mahathir ditimbulkan semula
  • Tiada siapa di kalangan parti pembangkang dalam Pakatan yang menyebut tentang perkara ini melainkan Mahathir seorang

Menambah apa yang dijelaskan Johari semalam, rizab boleh merosot atas pelbagai sebab, selain kerajaan nak pakai duit, perubahan nilai matawang pun boleh menyebabkan kemorosotan rizab juga.


Gamaknya itu yang ramai tergelak bila Mahathir bercakap tentang soal nahi mungkar tu.  Dia sendiri bergelumang dengan perkara-perkara mungkar – menipu tak sudah-sudah antara lain, lagi mau banyak cakap pasal nahi mungkar.  Tak masuk lagi bab bini sendiri pun tak dibenarkan pakai tudung.

Apa pun, berapa banyak lagi pembohongan yang perlu diterima rakyat sebelum kita benar-benar menerima hakikat bahawa Mahathir adalah seorang penipu?  22 tahun tipu sudah tak cukup ka?  Kegawatan ekonomi 1997  yang menyebabkan negara hampir muflis pun dia tipu tau, konon itu kerja Soros, bila sebenarnya kerugian RM 32 billion Bank Negara adalah punca sebenarnya.

Semua kekarutan ni harus ditamatkan dengan rakyat berhenti mempercayai tua kutuk itu.  Mahathir sekarang dah macam orang gila, hanya nampak kepentingan dia saja lebih dari rakyat dan negara pun rasanya.


6 thoughts on ““Rugi” RM 160 Billion: Johari Sekolahkan Mahathir Bodoh-Bodoh Gitu Saja

  • December 20, 2017 at 14:26
    Permalink

    Makin teruk dah madey ni…percayalah esok lusa dia akan cakap lain dan menafikan kenyataan sebelumnya…bak kata omputih…senile old man

    Reply
  • December 20, 2017 at 14:26
    Permalink

    Makin teruk dah madey ni…percayalah esok lusa dia akan cakap lain dan menafikan kenyataan sebelumnya…bak kata omputih…senile old man

    Reply
  • December 20, 2017 at 15:10
    Permalink

    bukan senile tapi maha munafik musibat anak haram mahathir ni

    Reply
  • December 21, 2017 at 18:33
    Permalink

    tambah sket….dah tua jadi balaci dap….puihh

    Reply
  • December 23, 2017 at 01:27
    Permalink

    Bila dah banyak makan duit haram..itulah jadinya tanpa sedar meroyan macam anjing gila..ekk

    Reply
  • December 26, 2017 at 10:16
    Permalink

    Bertabah lah kita….

    Reply

Leave a Reply