Banjir: Guan Eng terus dakwa Pusat tidak bantu

Di sebalik bantuan pelbagai agensi Kerajaan Pusat kepada mangsa banjir di negeri ini, Ketua Menteri, Lim Guan Eng sebaliknya terus mempertikai seolah-olah tiada bantuan seumpama itu diterima penduduk.

Ini kerana, menurut Guan Eng, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak masih tidak mengumumkan sebarang bantuan termasuk yang bersifat secara langsung.

Menurutnya, Najib masih gagal berbuat demikian meskipun kerajaan negeri telah mengemukakan permohonan berjumlah RM1 bilion melalui pelaksanaan projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB) Fasa III Lembangan Sungai Pinang.“Program Pulau Pinang Bangkit berjumlah RM100 juta telah dilancarkan kerajaan negeri dan kita harap Kerajaan Persekutuan memperuntukkan lebih besar daripada itu,” katanya pemberita di Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Pembangkang, Datuk Jahara Hamid ketika memberi reaksinya berkata, Kerajaan DAP Pulau Pinang ‘hidup dalam penafian’ apabila menidakkan bantuan kerajaan Persekutuan kepada mangsa banjir di negeri ini.

Utusan

One thought on “Banjir: Guan Eng terus dakwa Pusat tidak bantu

  • November 14, 2017 at 8:45 AM
    Permalink

    Dah dapigs kata begitu..baik tak payah diberikan apa2 . Biarlah dia jual tanah lagi dan tarah bukit.tenggelam terus penang lagi bagus

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.