Apa masalahnya nama jalan ditukar?

Sebaran :

BENAR!! Jalan Gebeng di Kuantan telah bertukar nama kepada Jalan Qinzhou.

TETAPI, ini selaras dengan persetujuan Bandaraya Persahabatan yang ditandatangan tahun 2015 antara bandar Kuantan dan bandar Qinzhou, China.

Satu jalan di Bandar Qinzhou juga bertukar nama sebagai Jalan Kuantan.
http://www.sinarharian.com.my/edisi/pahang/kuantan-nama-jalan-di-china-1.441488

Ini berikutan pelaburan negara China di Taman Perindustrian Malaysia-China Kuantan (MCKIP) di Kuantan, Malaysia dan pelaburan negara Malaysia di Taman Industri Qinzhou China-Malaysia (CMQIP) di bandar Qinzhou, China.

Sehingga Mei 2017, CMQIP sudah menarik pelaburan 30 bilion yuan (RM19.3bil).
https://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/03/14/chinamalaysia-qinzhou-industrial-park-attracts-rm193bil-investments/

Jangan senang ditipu oleh pembangkang. Projek bandar berkembar dan projek pelaburan bersama di dua-dua bandar ini banyak menguntungkan Malaysia juga.

Dorang labur dengan kita di negara kita, kita tukar nama satu jalan dan kita labur dengan depa di negara mereka, depa tukar nama satu jalan.

Apa salahnya?

LSS.


Sebaran :

2 thoughts on “Apa masalahnya nama jalan ditukar?

 • Pembetulan

  Maksud pelaburan beerti mereka bawa modal mereka dari luar masuk dalam negara

  Tetapi banyak projek Cina ni ialah kontrak yang kita Malaysia bayar kat diaorang gunakan pinjaman bank mereka dengan faedah yang lama tempoh bayaran.macam ECRL.

  atupun macam Edra bila syarikat 1MDB dah jual kat Cina. tapi Cina tak bawa modal mereka mereka masuk tapi mereka isu bond kat sini guna pasaran modal tempatan. Kalau macam tu buat apa jual dan terlepas pada Cina merah?

  Mykmu patut guna bahasa macam “pelaburan” ini dengan lebih tepat

  Reply
 • taman perindustrian di Kuantan tu namanya bukan pelaburan ke bodoh?

  Reply

Leave a Reply