Baru sekarang Mahathir mahu mengkaji semula Perjanjian Malaysia – Masing

Sebaran :

Ikrar Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengkaji semula Perjanjian Malaysia jika Pakatan Harapan berkuasa adalah gimik politik untuk menarik pengundi Sarawak, kata Tan Sri James Masing.

Timbalan Ketua Menteri Sarawak berkata adalah ironis bahawa Dr Mahathir hanya mahu melihat Perjanjian Malaysia sekarang, tetapi tidak melakukannya semasa kepimpinannya.

“Ketika beliau menjadi perdana menteri selama 22 tahun, dia tidak pernah menyentuhnya, tetapi hari ini, apabila dia mahu rakyat Sarawak mengundi Pakatan, maka dia berkata beliau akan mengkaji semula,” kata Masing kepada wartawan selepas menyerahkan cek projek luar bandar kepada pelbagai penerima di sini pada hari Selasa.

Di satu ceramah di Kuching pada malam Ahad lalu, Dr Mahathir berkata Pakatan akan mengkaji semula Perjanjian Malaysia untuk memastikan perjanjian yang adil untuk Sarawak, Sabah dan Semenanjung Malaysia.

Bekas perdana menteri, yang kini pengerusi Pakatan, juga berkata gabungan Pakatan Rakyat bercadang untuk merundingkan semula perjanjian hasil petroleum dengan Sarawak dan Sabah, dan memulihkan autonomi pendidikan kepada kedua-dua negeri.

Masing berkata kerajaan negeri sudah pun berbincang dengan Kerajaan Persekutuan mengenai penyebaran kuasa dan memulihkan hak Sarawak, sesuatu yang tidak pernah berlaku semasa Mahathir menjawat sebagai perdana menteri.

“Mesyuarat sedang berlangsung dan saya percaya kita mempunyai respon positif daripada Kerajaan Persekutuan,” katanya.

sumber asal The Star


Sebaran :

One thought on “Baru sekarang Mahathir mahu mengkaji semula Perjanjian Malaysia – Masing

  • Madey memang tidak ada niat nak menolong sesiapa pun melainkan anaknya dan kroni kesayangannya

    Reply

Leave a Reply