Hakis Hak Sarawak: Mahathir Selalu (Dengar), Tun Razak? Tak Pernah…

Sebaran :

Tun Haji Abdul Razak bin Dato’ Hussein

MAHATHIR mendakwa hak rakyat Sarawak dihakis oleh Datuk Sri Najib dan arwah bapanya Tun Razak.  Ini satu bentuk serangan bodoh oleh orang yang hampir “bodoh sungguh” jugak.  Sepanjang yang penulis ingat, tak pernah dalam sejarah nama Tun Razak dipetik sebagai orang yang menghakis hak Sarawak.

Ia adalah Mahathir satu-satunya manusia yang membangkitkan perkara terebut di negara ini. Tidak ada siapa, waima seburuk-buruk pemimpin pembangkang pun sebelum ini yang pernah berkata demikian.  Mungkin geram kerana keturunannya menjadi bahan gurauan maka arwah bapa Najib diserangnya pulak.  Punyalah terdesak.

Jasa Tun Razak lagi besar dari Mahathir pun sekalipun hayat beliau tidak panjang.  Betul Tun Razak menjadi Perdana Menteri sekitar 5 tahun sahaja tapi beliau sudah jadi Timbalan Perdana Menteri sejak merdeka lagi, tak asing dengan pentadbiran negara di peringkat tinggi.

Sebagai Pengerusi Mageran, badan yang mengambil alih kerajaan bila perlembagaan digantung dan darurat diisytiharkan pasca 13 Mei 1969, Tun Razak mempunyai kuasa hampir untuk berbuat apa sahaja tapi beliau tidak melakukan itu sebaliknya menumpukan kepada mengembalikan keamanan negara.

Tun Razaklah yang menyatukan kembali negara ini setelah peristiwa tersebut dengan memperkenalkan polisi-polisi yang mendekatkan jurang ekonomi antara kaum di negara ini, termasuklah Sarawak.  Akta Pembangunan Petroleum 1974 yang memberi royalti kepada Sarawak itupun digubal ketika Tun Razak menjadi Perdana Menteri.

Apa jasa Mahathir kepada Sarawak, kontroversi Bakun ke?  Hari ini cakap pasal Najib dan Tun Razak hakis hak Sarawak sedangkan 22 tahun dia tidak berbuat apa pun tentang itu.  Mahathir boleh buat lebuhraya Utara Selatan di seluruh Semenanjung tapi tidak boleh melakukan itu di Sarawak.

Najib on the other hand, bukan sahaja menghadiahkan lebuhraya untuk rakyat Sarawak tapi memastikan ia adalah percuma!!  Dan hari ini Mahathir menyalahkan Tun Razak kerana Sarawak diabaikan?  Kita harap tak beban sangatlah dia menanggung di alam barzakh esok – kok Mahathir percayalah pulak alam barzakh tu wujud.

Benar Salah Tun Razak dan Najib Razak Sarawak Diabaikan


Sebaran :

One thought on “Hakis Hak Sarawak: Mahathir Selalu (Dengar), Tun Razak? Tak Pernah…

  • Apa yg keluar dari mulut Tun M, itu lah apa yg sebenarnya dia lakukan. Cuma x nak mengaku aje.

    Reply

Leave a Reply