Peringatan tegas SPRM, jangan ganggu proses siasatan

Sebaran :

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memberi peringatan tegas terhadap mana-mana pihak supaya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan sehingga boleh menggangu proses siasatan agensi tersebut.

Ketua Pesuruhjayanya, Tan Sri Dzulkifli Ahmad berkata,apabila sesuatu siastan dijalankan, mana-mana pihak diharap tidak memberikan sebarang komen atau pembelaan.

“Saya tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan kepada mana-mana pihak yang melakukan tindakan yang boleh menjejaskan siasatan. Hormatilah proses siasatan, kita melakukan siasatan mengikut undang-undang.

“Beri ruang kepada kami untuk siasat dan membuat keputusan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kembara Jelajah Antirasuah 2017 (Kejar 17) sempena sambutan ulang tahun Jubli Emas SPRM Ke-50 peringkat negeri Kelantan di sini hari ini.

Semalam Ahli Parlimen Subang, R. Sivarasa dilaporkan berkata, bahawa penahanan tiga kakitangannya oleh SPRM adalah tidak berasas selain menegaskan bahawa mereka yang ditahan itu sebagai tidak bersalah.

Ketiga-tiga kakitangan Sivarasa iaitu Setiausaha Politik, pembantu peribadi dan kerani­nya direman selama empat hari bermula semalam bagi membantu siasatan kes meminta dan me­nerima rasuah bernilai RM20,000.

Dalam perkembangan lain, Dzulkifli berkata, pihaknya akan memantau dan memberi perhatian serius membabitkan kegiatan rasuah atau salah guna kuasa di sempadan negara. – UTUSAN ONLINE


Sebaran :

Leave a Reply