Azmin Sengaja Kejar Populariti Dengan Retorik Kebencian

Sebaran :

KITA tahu bahawa pembangkang diketuai DAP akan menentang apa sahaja perancangan dan pelaksanaan yang dilakukan oleh kerajaan Malaysia walaupun ianya memberi pulangan yang lumayan kepada rakyat memandangkan Pakatan Harapan bersifat “menghancurkan” kerana mereka percaya bahawa jalan termudah untuk merampas kuasa adalah dengan memusnahkan apa sahaja yang ada dalam negara kita dan kemudian mereka akan membina semula segala-galanya dari “zero”.

Oleh itu, bukanlah sesuatu yang pelik apabila mereka menentang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) merancang melabur hingga AS$$4 bilion lagi sebagai tambahan kepada hampir USD$7 bilion sekarang.

Pembangkang yang dipimpin DAP sengaja memberikan maklumat salah kepada rakyat kononnya pelaburan besar itu hanya menguntungkan AS. Ia sememangnya menguntungkan negara dan memberi pulangan yang baik termasuk kepada pencarum KWSP

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dilihat sebagai cetek ilmu pelaburan apabila mendakwa Malaysia menghantar wang rakyat ke luar negara susulan perjanjian berbilion dolar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semasa lawatannya ke AS.

Malah para penganalisis berpendapat kenyataan Azmin tersebut seolah-olah mempunyai agenda tersembunyi yang disulami dengan niat jahat untuk mengejar populariti dengan retorik dan kebencian.

Kerajaan Barisan Nasional (BN) telah lama membuktikan kita mampu melangkaui politik murahan dan terus berkhidmat kepada rakyat melalui kestabilan polisi ekonomi dan hubungan diplomatik yang utuh.

Malaysia mengamalkan konsep ekonomi terbuka dengan menerima dan membuat pelaburan dengan negara luar. Pada 2016 Malaysia menerima pelaburan langsung asing (FDI) bernilai RM47.2 bilion yang menunjukkan peningkatan sebanyak 20% berbanding 2015.

Bagi separuh pertama 2017, Malaysia mencatat aliran masuk bersih (FDI) bernilai RM25.3 bilion ke dalam pelbagai sektor terutamanya sektor perkhidmatan, pembuatan dan perlombongan. Malaysia juga melakukan pelaburan di luar negara setiap tahun dalam kedua-dua jenis pelaburan iaitu pelaburan langsung (direct investment) dan pelaburan portfolio.

Kedudukan pelaburan antarabangsa kita berjumlah RM1.7 trilion pada suku ke-2 2017 yang menunjukkan syarikat Malaysia melabur, memilik dan mendapat pulangan hasil daripada aset bernilai RM1.7 trilion dalam bentuk aset di luar negara.

Dengan penambahan sebanyak AS$3 hingga 4 bilion yang dijanjikan, KWSP dijangka terus mendapat manfaat daripada pelaburan di pasaran AS yang cemerlang. Kini sudah 20% daripada RM711 bilion aset di bawah pengurusan KWSP berada di luar negara yang menunjukkan kepelbagaian pelaburan mereka.

Tindakan Azmin mengatakan Najib tidak boleh menggadaikan ekonomi negara hanya untuk bergambar dengan Presiden AS Donald Trump merupakan satu tuduhan yang berniat jahat.

Beliau berkata langkah Najib untuk melabur sehingga $24 bilion (RM100 bilion) untuk membantu “mengukuhkan ekonomi AS” adalah di luar pemahaman. “Sungguh mengejutkan Najib mahu ‘mengukuhkan’ ekonomi terbesar dunia dengan RM100 bilion wang Malaysia. Tiada peluang bergambar bernilai sebanyak ini,” kata Azmin.

Kini Azmin dilihat memperbodohkan diri dengan kenyataan yang bersifat menghasut. Malah beliau turut dilihat sebagai seorang yang cetek ilmu pelaburan apabila terlalu ghairah menabur fitnah dan memutarbelit fakta untuk memberikan maklumat salah kepada rakyat.


Sebaran :

Leave a Reply