Jalur Gemilang Dikibar Separuh Tiang Pada Selasa Dan Rabu – PM

Sebaran :

Kerajaan mengisytiharkan Jalur Gemilang dikibarkan separuh tiang di seluruh negara sebagai tanda berkabung berikutan kemangkatan Sultan Kedah Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata bendera Malaysia itu dikibarkan separuh tiang selama dua hari bermula dari hari pemakaman jenazah Almarhum Sultan Abdul Halim esok dan Rabu.

“Kerajaan ambil keputusan untuk mengisytiharkan dua hari bendera Malaysia dikibarkan separuh tiang bermula Selasa (esok) dan Rabu,” katanya kepada wartawan Malaysia di sini.

Perdana Menteri berada di Washington untuk lawatan kerja tiga hari termasuk mengadakan pertemuan dengan Presiden Amerika Syarikat Donald J. Trump di White House pada 12 Sept.

Sultan Abdul Halim, 89, mangkat di Istana Anak Bukit, Alor Setar pada 2.30 petang tadi (waktu Malaysia).

Najib berkata beliau dimaklumkan mengenai kemangkatan Sultan Abdul Halim ketika dalam penerbangan ke Washington.

“Saya menerima berita kemangkatan Almarhum Tuanku dengan penuh rasa sedih dan dukacita, Almarhum Tuanku mempunyai hubungan yang begitu akrab dengan saya lagi mesra ketika Almarhum Tuanku menjadi Yang di-Pertuan Agong Ke-14,” kata beliau.

Almarhum Sultan Kedah pernah ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong sebanyak dua kali iaitu bagi tempoh 21 Sept 1970 hingga 20 Sept 1975 dan dari 13 Dis 2011 hingga 12 Dis 2016.

Najib berkata beliau terkenang titah Almarhum yang berkali-kali menyebut berkenaan pelantikan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong sebanyak dua kali.

Pelantikan kali pertama baginda adalah semasa kepimpinan Perdana Menteri Tun Abdul Razak Hussein dan pelantikan kali kedua ketika kepimpinan Najib yang juga anakanda Tun Razak.

“Mengikut Almarhum, tak mungkin perkara ini berulang lagi dalam sejarah Malaysia walaupun kita semua tahu bahawa segala-galanya adalah ketentuan illahi,? kata perdana menteri.

Perkara kedua yang sering dititahkan Almarhum Sultan Abdul Halim adalah berkaitan era kepimpinan Najib dan Tun Razak.

“Yang kedua (yang sering dititahkan adalah) era Almarhum menjadi yang di-Pertuan Agong kali pertama kita menyaksikan proses pemulihan demokrasi Malaysia selepas peristiwa hitam tragedi 13 Mei (1969) dan bagaimana ekonomi negara kita dibangunkan melalui Dasar Ekonomi Baru.

“Dan dalam penggal kedua (sebagai Yang di-Pertuan Agong) pula, Almarhum dapat menyaksikan ciri-ciri negara Malaysia yang moden dan dinamik dan progresif. Sebab itulah, peranan Almarhum sebagai Yang di-Pertuan Agong akan terakam dalam sejarah Malaysia dalam tempoh pemerintahan yang teristimewa dan sudah tentu dikenang sampai bila-bila.

“Saya berdoa semoga Allah SWT akan mencucuri rahmat-Nya ke atas roh Almarhum dan ditempatkan bersama sama para syuahda, Insya-Allah,” kata beliau.

— BERNAMA


Sebaran :

Leave a Reply