Mahathir Yg Buta Ekonomi, 2 Kali Kegawatan & Lesap RM 32 Billion Sebagai Bukti

Sebaran :

HUJAH penyokong PPBM bila bercakap tentang Mahathir dan ekonomi ialah, Mahathir yang menyelamatkan ekonomi negara dari krisis matawang 1997.  Itu sajalah balik-balik.  Seolahnya sebelum krisis matawang 1997, Perdana Menteri orang lain, selepas krisis matawang 1997, baru Mahathir jadi Perdana Menteri.

Kalau macam itu keadaannya, betul lah Mahathir hero, cuma masalahnya sekarang, sebelum dan selepas krisis, Perdana Menteri adalah orang yang sama – Mahathir.

Prosiding RCI yang sedang hangat sekarang membuktikan bahawa Mahathir adalah seorang yang buta ekonomi, tak hairan dibawah dia, 2 kali negara ini dilanda kegawatan ekonomi, 1986 sekali, 1997 sekali.  Orang Mahathir sekarang membela pulak Tan Sri Nor Mohamed Yaakob sebagai penyelamat krisis ekonomi 1997 yang sebenar, bukan Mahathir pun.

Kononnya “kejayaan” itu adalah belajar dari pengalaman kerugian berjudi di matawang 1989-1993 sebanyak RM 32 billion – alasan yang menjadi bahan gelak bekas Gabenor Bank Negara Tan Sri Ahmad Don seperti dilaporkan media.

Sekarang Pakatan nak angkat Mahathir atau orang pilihannya jadi Perdana Menteri selepas ini?  Adakah kita rakyat ni bahan lawak jenaka di kalangan mereka (Pakatan) sehingga begitu sekali nak diperbodohkan?


Sebaran :

Leave a Reply