Kilang Haram Disokong DAP Punca Kanser, Tapi Lynas Yg Diserangnya

Sebaran :

ANTARA kebimbangan wujud kilang haram di Sg Lembu, Penanti yang membawa kepada penahanan seorang Exco DAP di Pulau Pinang kelmarin ialah, kilang itu mampu menyebabkan risiko kesihatan seperti kanser kepada penduduk setempat.

Menurut ADUN Penanti dari PKR yang mula-mula membangkitkan perkara ini, termasuk data yang disokong Jabatan Kesihatan negeri, 11 dari 500 penduduk Penanti didapati menghidap kanser – mengejutkan kerana jumlah ini walaupun nampak tak banyak tapi sebenarnya 2,342% lebih tinggi dari purata kebangsaan!!

Tapi kenapa selama hari ini, yang kita tahu DAP kempen atas sebab bimbangkan masalah kesihatan kepada rakyat ialah pembinaan kilang Lynas di Kuantan pulak?  Kononnya Lynas yang akan menyebabkan rakyat berdepan risiko kanser, radiasi dan sebagainya sedangkan ada kilang haram di Pulau Pinang membawa risiko kanser yang lebih besar kepada rakyat?

Nampak sangat rakyat dibodohkan DAP.  Disangka Lynas benar benar membawa risiko kesihatan bila sebenarnya yang berlaku, ia adalah kilang haram di Pulau Pinang sendiri yang menyebabkan kanser – bukan Lynas.  Ini bukan bimbangkan kesihatan rakyat tapi nak sabotaj ekonomi negara bagi pihak entah siapa yang membiayai kempen berkenaan.  Dalam kes Lynas, ada maklumat mengatakan ia adalah kempen yang dibiayai pengeluar nadir bumi di China yang terjejas dengan pembinaan Lynas.

Mana-mana satu pun, tindakan DAP menentang pembinaan Lynas dulu dan membiarkan kilang haram yang sebenarnya menyebabkan kanser kepada rakyat terus beroperasi di Pulau Pinang, jelas merupakan satu tindakan politik.  Risiko kesihatan dalam kes di Lynas itu hanyalah alasan semata-mata.  Entah berapa banyak kilang haram yang membawa risiko sama masih beroperasi di negeri tersebut, hanya mereka saja yang tahu.

Inilah wajah DAP yang sebenarnya dan rakyat menjadi mangsa mereka.


Sebaran :

One thought on “Kilang Haram Disokong DAP Punca Kanser, Tapi Lynas Yg Diserangnya

  • dap memang babi sial…Lynas dengan kilang haram yang mendapat perlindungan exco dap itu boleh kita ibaratkan dap nampak kuman di seberang jalan tapi dap buat2 tak nampak babi depan mata mereka…kenapa buat2 tak nampak? sebabnya kilang haram itu dengan dap sama juga bergelar babi, kira satu geng lah…babi dengan babi kena ‘tutup mata’ buat tak nampak bila buat kerja haram

    si fuziah salleh ahli parlimen kuantan yang lantang membantah Lynas satu ketika dahulu aku tak sampai hati nak kata dia pun sama babi, mungkin sesuai dikata barua dap sahaja

    Reply

Leave a Reply