Tony Pua tolong lihat rasuah di Pulau Pinang

Ketua Publisiti DAP, Tony Pua yang sebelum ini mendakwa dipilih rakyat menjadi ahli Parlimen untuk memantau masalah ra­suah diingatkan supaya tidak lupa melihat masalah rasuah yang dihadapi oleh partinya.

Bendahari Agung MIC, Datuk Seri S. Vell Paari berkata, ahli Parlimen Petaling Jaya itu diingatkan supaya tidak lupa tentang skandal ra­suah di Pulau Pinang melibatkan ketuanya iaitu Lim Guan Eng yang didakwa menggunakan ke­dudukan untuk mendapatkan ke­pen­tingan dengan meluluskan permohonan Magnificent Emblem bagi menukar status ta­nah pertanian kepada tujuan kediaman pada 18 Julai 2014.

Ujarnya, Guan Eng juga telah me­nya­lahgunakan ke­­dudukan beliau untuk membeli ru­­mah daripada Phang Li Koon pada harga RM2.8 juta, iaitu jauh le­bih rendah daripada harga pasaran hartanah sebenar RM4.27 juta pada 18 Julai 2014.

“Tony mungkin sudah lupa bahawa dia pernah berkata Guan Eng perlu bercuti jika didakwa di mahkamah, bagaimanapun sehingga ke hari ini Guan Eng masih belum bercuti dan Tony tiba-tiba menjadi ‘pelupa’ tentang apa yang pernah dikatakan.

“Oleh kerana kita masih bercakap tentang rasuah, boleh tidak sekiranya Tony berkongsi cerita bersama rakyat Malaysia tentang mengapa Pulau Pinang membayar harga empat kali ganda lebih tinggi daripada harga asal bagi pembinaan projek terowong dasar laut dan me­ngapa kerajaan negeri membayar wang pendahuluan RM177.5 juta tanpa melibat kerja-kerja yang sudah dijalankan,” kata­nya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Vell Paari berkata, Tony juga perlu memperjelaskan projek lebuh raya termahal di Malaysia yang diusahakan oleh kerajaan DAP Pulau Pinang.

Jelas beliau, kos pembinaan Penang Island Link (PIL-1) mencecah RM7.5 bilion bersamaan RM385 juta per kilometer dan harga tersebut 140 peratus lebih mahal daripada Lebuh Raya Kinrara-Damansara (Kidex) di Selangor.

“Akhir sekali, oleh kerana Tony begitu bersungguh-sungguh me­­lawan gejala rasuah, saya mahu bertanya bagaimana DAP boleh menjalinkan kerjasama dengan Tun Dr. Mahathir Mohamad yang sebelum ini mereka gelar sebagai bapa segala rasuah. Adakah kerana kerjasama itu, kini Tony mahu berkata segala propaganda berkenaan Dr. Mahathir sebelum ini hanya penipuan semata-mata.

“Jika benar Tony mahu menentang masalah rasuah, apa kata jika lepaskan jawatan sebagai ahli Parlimen dan sertai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Di Pulau Pinang ada masalah skandal kewangan bernilai berbilion ringgit, jadi lebih baik selesaikan dahulu masalah dalaman anda terutama melibatkan Ketua Menteri yang sudah didakwa di mahkamah,” katanya.

Utusan

One thought on “Tony Pua tolong lihat rasuah di Pulau Pinang

  • July 27, 2017 at 13:00
    Permalink

    kalau jumpa iblis bernama tony pua ni, ludah je mukanya sebab hipokrit nak mampos sangat!

    Reply

Leave a Reply