Seorang Perdana Menteri Layak Menikmati Cuti, Tidak Perlu Pertikai

3 Julai 2017, portal pemfitnah nombor satu di Malaysia, iaitu Malaysiakini terus mempertikai Datuk Seri Najib menggunakan pesawat udara kerajaan untuk bercuti.

Kali ini lebih teruk, Malaysiakini “recyle balik” kenyataan Raja Kamarul Bahrin kononnya Najib bercuti tatkala petrol naik. Bila masa petrol naik? Sudah lima minggu harga petrol turun. Nampak sangat kenyataan Raja Kamarul Bahrin itu sudah lama dan diputar balik oleh Malaysiakini.

Sesiapa pun menjadi Perdana Menteri di Malaysia, maka adalah menjadi haknya mengikut akta dan pekeliling menikmati cuti dan kemudahan kemudahan yang telah disediakan.

Mahathir sewaktu menjadi Perdana Menteri pernah bercuti selama dua bulan di luar negara pada 9 Mei 1997. Mahathir ke London, Poland, Hungary dan Russia dalam tempoh itu, bersama dengan pegawai dan pengiringnya.

12 Januari 2000, Mahathir bercuti selama dua minggu di Argentina dan kemudian ke Davos, Switzerland. 8 Ogos 2001, ke Eropah untuk lawatan peribadi selama dua minggu. 23 Jun 2002, Mahathir bercuti bersama keluarganya di Naples, Itali selama hampir sebulan.

Semua ini adalah percutian Mahathir ketika bergelar seorang Perdana Menteri. Pada waktu itu, Mahathir menikmati kemudahan kemudahan yang ada termasuklah pesawat, pegawai dan pengiring sebagai seorang Perdana Menteri.

Menurut Akta 237, Akta Ahli Parlimen (Saraan) 1980 menyebut mengenai hak-hak dan keistimewaan anggota pentadbiran kerajaan ( kabinet) dan ahli parlimen.  Di dalamnya termaktub jelas mengenai gaji, elaun keraian, kenderaan rasmi, pinjaman perumahan/ kenderaan, pelantikan pegawai, pengawai keselamatan, bayaran bil rumah dan pejabat parlimen, bercuti dalam & luar negara, tuntutan perjalanan harian dan macam-macam lagi.

Bagi anggota kabinet dari Perdana Menteri hingga Timbalan Menteri, mereka layak menikmati cuti dan kemudahan setahun sekali. Tiket dan beberapa orang anak ditanggung, penginapan, bil tertentu ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan.

Menteri pergi cuti atau tidak pergi, mereka boleh tuntut kembali kos cuti luar negara sebagai ganti. Kos paling jauh London. Pernah satu ketika pekeliling kerajaan hanya melayakkan negara Asean paling jauh iaitu Laos sahaja.

Apatah lagi kalau melibatkan  PM dan TPM. Mereka ada kelayakan tertentu termasuk menaiki pesawat kerajaan. Ia termasuk melindungi keselamatan PM dan keluarganya semasa bercuti. PM cuti ke tidak cuti, beliau tetap seorang PM.

Kalau Pakatan Harapan memerintah apakah mereka akan pinda Akta 237 ini? Tentu sekali tidak. Pakatan Harapan menang di Selangor dan Pulau Pinang, mereka pinda Akta untuk naikkan gaji Menteri Besar, Ketua Menteri, Exco dan Adun.

Zaman Mahathir dan Anwar bercuti di luar negara dulu masih belum ada Facebook, Instagram dan aplikasi Flight Radar. Jika tidak teruk mereka kena “troll” di media sosial.

Puak pembangkang lempar fitnah kata Perdana Menteri sewa sampai 41 suites di Bali. 26 Jun 2017, portal MetroTV.News mendakwa Datuk Seri Najib menyewa 41 Presidental Suite di St Regis, Bali.

Kemudian sesudah membuat fitnah, portal MetroTV.News itu menulis pula Datuk Seri Najib hanya duduk di satu bilik Presidental Suites sahaja. Bila disemak kembali, MetroTV.News ini memang mempromosikan pembangkang di Malaysia.

17 Nov 2016, portal ini menyiarkan video seruan Bersih 5 yang dibuat Mahathir. Selain selepas itu, menulis berita berita yang menyokong demonstrasi Bersih 5. Maka tidak peliklah, MetroTV ini menyiarkan fitnah terhadap percutian PM di Bali baru baru ini.

Malaysiakini, 3 Julai 2017, terus menyiarkan propaganda jahatnya untuk mempertikai pesawat yang digunakan PM semasa di Bali dan Perth. Memang itulah kerjanya portal yang mendapat pembiayaan asing dari luar.

Mereka cerita untuk membuat rakyat membenci pemimpin sesebuah negara. Itulah nilai habuan dana sejumlah USD$35,000 yang diberikan National Endowment for Democracy, NED kepada Malaysiakini pada 2016.

Hanya pembangkang di Malaysia yang mempertikai apa sahaja, biarpun perkara tersebut tidak patut pun dipertikai. Pernah dengar pembangkang di negara lain, pertikai kemudahan untuk PM mereka?

Ini bukti kematangan politik pembangkang di Malaysia berada di tahap yang rendah sekali. Yang percaya cakap pembangkang ini lebih rendah lagilah tahap pemikiran mereka.

Apa ayat yang sesuai untuk tahap pemikiran sebegitu? Sebut satu perkataan…

Tulisan :
Beruang Biru
BB486, Selasa
4 Julai 2017

Leave a Reply