“Kebebasan Bersuara” Dalam PPBM Jadi Bahan Ketawa Rakyat

UMNO tidak ada satu sen saham pun dengan pertelingkahan dalaman di kalangan Exco dalam Pemuda PPBM hari ini sekarang seperti mana yang dituduh seorang budak mentah parti itu  dalam satu sidang media kelmarin – tanggapan ini perlu dibetulkan.  Bersatu ialah sebuah parti yang lahir dari benih dendam dan benci maka tidak hairan kalau hasilnya pun berterabur macam taik kambing.

Hakikatnya, akibat kurangnya disiplin, kebebasan bersuara yang diwar-warkan pemimpin-pemimpin asal PPBM ketika mereka mula menubuhkan parti itu dulu telah disalah ertikan sebilangan golongan muda parti itu sehingga menjadi bahan ketawa rakyat di luar – UMNO apa ada kena mengena?

Anyway, kalau betul UMNO dah beli semua yang terlibat, pergi simpan lagi buat apa?

Ini merujuk kepada laporan kepada SPRM oleh seorang pemimpin muda PPBM berhubung dakwaan salah guna kuasa Mahathir mengurniakan kontrak kepada syarikat anaknya sendiri pada tahun 2003 kelmarin dimana pemimpin PPBM memberi alasan semua mereka yang terlibat telah dibeli oleh UMNO.  Sebelum ini kumpulan yang sama juga dipercayai membocor maklumat  kepada laman Malaysia-Today yang mendakwa Daim membayar pelobi di Amerika Syarikat supaya DoJ boleh mengeluarkan laporan yang hangat disensasikan sekarang ini.

Surat itu sebenarnya sudah lama, sebelum ini pun pernah tersebar tapi hakikat bahawa kali ini orang dalam parti Mahathir sendiri yang membuat laporan kepada SPRM, itu adalah satu jenaka yang layak digelakkan sambil makan-makan ketupat dan lemang sepanjang hari raya ini.  Tidaklah kita mengharapkan jadi totok macam orang PKR yang mempertahankan peliwat disebalik semua bukti saintifik yang dikemukakan di Mahkamah, tapi takklah sampai ke tahap lapor pemimpin sendiri ke SPRM pulak?

Bukan seorang pulak tu, sekali dua kena (Mahathir dan Mukhriz)!!

Tapi kalau ini yang dicanang sebagai kebebasan bersuara mutlak dalam PPBM, maka kita ucap selamat maju jayalah kepada parti itu.  Tidak ada parti di negara ini yang melakukan sama seperti dalam PPBM sekarang.  Kebebasan bersuara dalam berparti ialah menegur kepimpinan melalui platform yang betul bukan pergi dedah benda buruk dekat pihak luar.

Kita juga yakin, tiada tindakan dikenakan ke atas semua yang terbabit hari kerana mereka ada maklumat yang kalau didedahkan, semua pelaburan besar sehingga membawa kepada laporan DoJ tempoh hari, akan menjadi sia-sia – bukan sebab kebebasan bersuara.

Adamyan

Hidup mesti berprinsip

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.