Tindakan DOJ berunsur politik – Peguam Negara

Tindakan Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat mengemukakan saman sivil terbaharu untuk merampas tambahan aset AS$540 juta yang didakwa diperoleh dengan dana yang diselewengkan dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah bersifat politik.

Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata, ia berikutan DoJ tidak pernah membuat sebarang permohonan rasmi kepada Pejabat Peguam Negara untuk mendapatkan sebarang keterangan atau maklumat lanjut terhadap tuntutan yang dikemukakan oleh mereka.

“Jika mereka minta (sebarang maklumat berkaitan 1MDB) adalah menjadi tanggungjawab kita untuk memberi bantuan. Jadi saya buat rumusan tindakan itu berbaur politik.

“Tindakan DoJ juga dipercayai berdasarkan maklumat yang diberi oleh segelintir pihak dari Malaysia sendiri,” katanya ketika ditemui pemberita pada Majlis Hari Keluarga Tok Awang Gagah di Salor, di sini hari ini.

Majlis berkenaan dihadiri kira-kira 800 anggota keluarga keturunan Tok Awang Gagah atau nama sebenarnya Awang Kamarudin yang merupakan salah seorang pendekar yang digeruni di Kelantan sekitar 1920-an. Mohamed Apandi merupakan cicit kepada Awang.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam surat terbukanya baru-baru ini dipetik sebagai berkata, sejarah mengajar bahawa campur tangan asing dalam hal ehwal dalaman negara hanya akan membawa kerugian.

Beliau turut dipetik sebagai berkata mereka yang mahu orang asing campur tangan dalam hal ehwal Malaysia untuk mendapat keuntungan politik adalah ‘tidak beriman dan budiman’. – BERNAMA

2 thoughts on “Tindakan DOJ berunsur politik – Peguam Negara

 • June 27, 2017 at 21:18
  Permalink

  Kalau ada yg merasuah DoJ tu US5 juta, memanglah ia bertujuan politik kotor.

  Reply
 • June 27, 2017 at 21:55
  Permalink

  Duit boleh beli segala benda Di USA. Duit boleh beli kerjasama,pakatan,kawan,tuduhan dan lakunan. Ini semua telah dan sedang berlaku walau mereka menafikan. Kita tahu mereka tak Akan kemana.

  Reply

Leave a Reply