Terengganu Negeri Terkaya Di Malaysia Bukannya Selangor Dan Pulau Pinang

Tahukah anda kerajaan negeri Terengganu meluluskan peruntukan sebanyak RM 88.8 juta untuk bantuan Dana Raya kepada 239,323 orang penerima tahun ini?

Usah banding Selangor dengan kerajaan pusat, dengan negeri Terengganu pun, kerajaan negeri PKR Azmin Ali sudah kalah.

Azmin Ali beri bonus dua bulan gaji setengah kepada hanya 17,700 orang kakitangan di Selangor sahaja. Melibatkan kos RM58 juta. Jumlah yang dibelanjakan kerajaan negeri Terengganu lebih besar dan lebih ramai dapat manfaatnya berbanding Selangor.

Perkara ini boleh meletakkan Terengganu sebagai negeri yang terkaya di Malaysia bukannya Selangor dan Pulau Pinang.

Terengganu mengumumkan peruntukan Dana Raya sebanyak RM88.8 juta yang terdiri daripada warga emas seramai 33,305 orang sebanyak RM9.9 juta.

Isi rumah berpendapatan rendah seramai 154,730 orang menerima sebanyak RM61.2 juta. Orang kurang upaya seramai 14,405 orang menerima sebanyak RM4.3 juta. Ibu tunggal atau duda seramai 37,283 orang menerima sebanyak RM13.4 juta.

Di Selangor, PKR pernah berjanji dalam manifestonya pada 2008 untuk beri RM100 elaun bulanan kepada semua ibu tunggal di Selangor. Manifesto itu tidak ditunaikan pun.

Hebat kerajaan negeri Terengganu lagi bila mampu beri RM400 sebagai duit raya kepada semua ibu tunggal di negeri Terengganu. Nasib baiklah ada kerajaan pusat beri bantuan BR1M kepada ibu tunggal di Selangor.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dikatakan sedang mempertimbangkan untuk memberi bonus kepada semua kakitangan awam di negeri berkenaan 3 bulan gaji.

Bayaran bonus itu katanya akan dibuat pada 15 Jun yang akan datang katanya dan akan melibatkan kira-kira hampir 5,000 orang penjawat awam di negeri ini. Itu pun belum tentu dapat.

Dana Raya yang dibuat di negeri Terengganu lebih sistematik berbanding Selangor yang ada Skim Mesra Usia Emas dan YAWAS. Namun entah kemana dana yang berjuta juta disalurkan. Teresa Kok yang jadi ahli parlimen di Wilayah Persekutuan pun dapat duit YAWAS.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu (Pengurusan), Zainal Abidin Hussin, berkata syarat kelayakan masih sama iaitu pemohon yang berpendapatan isi rumah  tidak melebihi RM2,500 sebulan serta mestilah rakyat Terengganu dan perlu mendaftar sebagai pengundi.

Mereka yang berstatus bujang berusia melebihi 40 tahun dan berpendapatan bawah RM1,500 juga layak memohon. Bagi pemohon yang bukan rakyat di negeri ini tetapi bermastautin lebih 10 tahun di Terengganu perlu mendapatkan  perakuan daripada Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (J3K).

Pemberian bonus dua bulan setengah gaji di Selangor dan tiga bulan gaji di Pulau Pinang merupakan gula-gula politik sahaja bagi memenangi plihanraya akan datang.

Namun nampaknya Azmin dan Guan Eng gagal menandingi kehebatan kerajaan Terengganu yang telah bertahun-tahun memberikan bantuan Dana Raya kepada rakyat tanpa menunggu tarikh Pilihan Raya Umum.

Memang banyak perbezaan di antara kerajaan BN yang ikhlas berkhidmat demi kebajikan rakyat dengan kerajaan PKR dan DAP yang berkepentingan politik semata-mata.

Tulisan :
Beruang Biru
BB460, Rabu
7 Jun 2017

Leave a Reply