PM Mahathir Dibaling Botol Air, Kereta Ditendang

Para penyokong Anwar mula membaling tin dan botol minuman, kertas yang digumpal, batu-batu kecil dan puntung rokok ke arah ahli-ahli MT UMNO.

Dr. Mahathir diiringi oleh anggota polis dan para pegawai ke keretanya di tengah-tengah ejekan dan kata nista para penyokong Anwar. Kata mereka, “Mahathir Bacul”, “UMNO Bodoh.” Kereta Perdana Menteri kelihatan ditendang oleh penyokong-penyokong Anwar yang tidak dapat menahan perasaan.

Sejarah ganas reformasi – Politik cara militan perlu dilawan dengan ketegasan
Oleh: BAHAROM MAHUSIN

PENANGKAPAN tujuh orang pemimpin dan aktivis reformasi di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) baru-baru ini dianggap oleh banyak pihak sebagai satu tindakan yang sepatutnya sudah lama dilakukan oleh pihak polis.

Mereka ditangkap kerana disyaki merancang siri kegiatan di luar perlembagaan dan undang-undang bagi memudaratkan keselamatan negara menjelang pilihan raya umum 2004.

Ancaman ke atas keselamatan negara oleh para penyokong reformasi bermula sejak bulan September 1998. Sebelum itu negara kita aman damai. Selepas 2 tahun tujuh bulan, ancaman tersebut terus berlanjutan.

Provokasi, ugutan terhadap ketenteraman awam, demonstrasi haram, rusuhan dan perbuatan lain mencabar undang-undang masih terus berlaku yang menimbulkan tanda tanya apakah sebenarnya yang cuba dirancang oleh mereka.

Kumpulan ini mendakwa mereka percaya kepada demokrasi tetapi tingkah laku mereka sejak tahun 1998 menunjukkan belang yang berlainan. Mereka cenderung kepada jalan kekerasan untuk mencapai cita-cita politik.

Sesiapa sahaja yang berada di pekarangan bangunan Ibu Pejabat UMNO di Kuala Lumpur pada malam 3 September 1998 pasti dapat merasakan sesuatu yang buruk dalam bentuk gerakan reformasi akan tercetus selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat daripada kerajaan dan umno.

Sehari sebelum itu Anwar dilucutkan jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan ketika para penyokongnya sudah mula menyebarkan fitnah mengenai persamaan antara suasana di Malaysia dan Indonesia.

Pada malam 3 September, Majlis Tertinggi UMNO bermesyuarat di tingkat 38 menara itu untuk menentukan bentuk tindakan politik yang perlu diambil terhadap Anwar yang sedang menghadapi tuduhan salah laku seks di luar tabii dan rasuah.

Di dalam mesyuarat itu, para pemimpin UMNO menegaskan mereka tidak dapat menerima seorang homoseksual menjadi Perdana Menteri Malaysia suatu hari nanti.

Anwar diberi peluang menjelaskan tuduhan-tuduhan terhadapnya yang disanggahnya dengan ucapan lantang dan menghentak-hentak meja.

Ketika Anwar bertempik dalam mesyuarat itu, di pekarangan bangunan ibu pejabat umno, para penyokongnya yang terdiri daripada Dr. Rahim Ghouse dan banyak lagi menghasut orang ramai yang kebanyakannya terdiri daripada anak-anak muda supaya menentang kerajaan dan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad.

Surat-surat layang dan beberapa dokumen disebarkan dari tangan ke tangan. Mereka mula memekik dan bersorak dengan penuh semangat. Para pemimpin UMNO dipanggil dengan nama-nama yang buruk.

Bilangan mereka ketika itu tidak ramai, mungkin sekitar 1,000 orang.

Kemudian elemen agama digunakan untuk membangkitkan kekeliruan kumpulan itu. Dr. Rahim Ghouse mula bertakbir dan menyanyikan lagu selawat. Ini diikuti oleh rakan-rakannya.

Anwar di tingkat 38 sedang berhadapan dengan mesyuarat yang membincangkan tuduhan-tuduhan liwat ke atasnya. Di tingkat bawah bangunan itu pula, para penyokongnya menggunakan imej agama untuk membelanya.

Suasana ketika itu penuh emosi.

Apabila Anwar keluar daripada mesyuarat itu kira-kira pukul 12.30 malam, dia disambut dengan sorakan dan selawat oleh para penyokongnya. Bekas Timbalan Perdana Menteri itu kemudian berucap.

Anwar seorang yang berkebolehan menyampaikan mesej kabur yang boleh ditanggap dengan cara yang berbeza oleh para pengikutnya.

Katanya kepada para penyokongnya: “Nanti bila mereka turun (ahli-ahli MT yang habis bermesyuarat), jangan ganggu. Beri laluan kepada mereka tapi luahkan perasaan saudara.”

Wartawan-wartawan yang mendengar ucapan itu terpinga-pinga menafsir apakah makna kata-kata “luahkan perasaan saudara.”

Anwar pun pergi tetapi para penyokongnya tetap berhimpun menunggu Dr. Mahathir dan para pemimpin UMNO lain tamat mesyuarat.

Suasana kelam kabut apabila para pemimpin UMNO keluar daripada mesyuarat.

Para penyokong Anwar mula membaling tin dan botol minuman, kertas yang digumpal, batu-batu kecil dan puntung rokok ke arah ahli-ahli MT UMNO.

Dr. Mahathir diiringi oleh anggota polis dan para pegawai ke keretanya di tengah-tengah ejekan dan kata nista para penyokong Anwar. Kata mereka, “Mahathir Bacul”, “UMNO Bodoh.” Kereta Perdana Menteri kelihatan ditendang oleh penyokong-penyokong Anwar yang tidak dapat menahan perasaan.

Peristiwa pada malam 3 September itu memulakan satu episod hitam dalam sejarah Malaysia. Ia menandakan bermulanya demonstrasi jalanan dan kekacauan atas nama reformasi.

Dalam proses membela dirinya daripada tuduhan liwat, salah guna kuasa dan kekecewaan kerana dipecat daripada jawatan politik, Anwar mula mengadakan siri ceramah dan road show yang diadakan secara haram tanpa permit.

Dalam sehari dua itu, sekurang-kurangnya 40 buah laman web Internet juga diwujudkan untuk memburuk-burukkan kerajaan. Beberapa laman web itu terus aktif sampai ke hari ini.

Sumber: Utusan Malaysia

Leave a Reply